Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Fonder för fred

Publicerad:
Xi däremot valdes bort eftersom det är ett vanligt kinesiskt efternamn, som framför allt bärs av Kinas president, Xi Jinping, skriver Byrån.
Xi däremot valdes bort eftersom det är ett vanligt kinesiskt efternamn, som framför allt bärs av Kinas president, Xi Jinping, skriver Byrån. Foto: Guan Ng Han/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Byrån anser att en Xi-mutation annars hade varit en lämplig symbol för det land som under månader mörkade smittan så att den kunde spridas över världen.

Nyheten att de statliga AP-fonderna investerar i företag som också tillverkar kärnvapen har upprört Svenska läkare mot kärnvapen. Byrån anser det dock vara föredömligt av svenska pensionärer att ta ansvar för även kommande generationernas säkerhet.

Allt sedan vårt eget kärnvapenprogram avvecklades har Sverige skyddats under Natos kärnvapenparaply. Ett paraply vars framtid nu säkras av investeringar från svenska fonder. Det är i sanning hållbart sparande.

Xi fick vi

Att den senaste mutationen av coronaviruset benämndes med den grekiska bokstaven omikron förvånande många. Den som kan sitt alfabet vet nämligen att näst i ordningen skulle ha varit bokstäverna ny och xi. Den första hoppades över eftersom det även på engelska kunde förväxlas med ordet ”ny”. Xi däremot valdes bort eftersom det är ett vanligt kinesiskt efternamn, som framför allt bärs av Kinas president, Xi Jinping.

WHO fortsätter alltså i samma inställsamma tradition som fick den att frångå konventionen att benämna nya virus efter det land som upptäcker det, såsom spanska sjukan. Byrån anser att en Xi-mutation annars hade varit en lämplig symbol för det land som under månader mörkade smittan så att den kunde spridas över världen. Men tji fick vi.

Kulturimperialism mot kameler

Nyligen rapporterades om omfattande fusk vid Saudiarabiens kamelfestival. Ett av momenten är en skönhetstävling då den som fött upp den vackraste kamelen belönas med motsvarande 600 miljoner kronor. Det har lett flera ägare till att injicera botox och fillers i kamelernas läppar och näsor.

Byrån förväntar sig starka fördömanden från omvärlden, inte minst Svenska kyrkan. Detta är inte bara djurplågeri utan ett tydligt uttryck för västerländsk kulturimperialism som sprider kamelskadliga skönhetsnormer.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

AP-fondernaCoronavirusetKärnvapenKinaNatoSaudiarabienSigneratSvenska kyrkanWHOXi Jinping