Hoppa till huvudinnehållet

Appen Lumeno lyser upp i mörkret på nytt

Publicerad:
Appen Lumeno ska rädda liv. NWT Arkiv
Appen Lumeno ska rädda liv. NWT Arkiv

I våras lanserades den livsviktiga appen Lumeno. Appen, som ska rädda liv, har väckt stort engagemang.

Sedan lanseringen har över 2000 personer skapat ett konto i appen. Nu har användarna fått vara med och tagit fram en ny version.

Lumeno är baserad på boken ”Handbok för livskämpar” skriven av Filippa Gagnér Jennetag, Susanne Tell och Jan Beskow. Lumen betyder ljus och Lumeno är framtagen för att motverka psykisk ohälsa.

Det är Karlstadsföretaget Sticky Beat som tillsammans med den värmländska entreprenören Marie Niljung tagit fram appen. Sedan lanseringen har användarna fått vara med och tycka till i appen.

– Det har varit fantastiskt kul just för att användarna har varit så engagerade. Det är över 200 förslag på förbättringar som vi har djupdykt i vilket vi tycker är jättekul, säger Anna Forsberg, affärsinnovatör på Sticky Beat.

Anna Forsberg på Sticky Beat
Anna Forsberg på Sticky Beat Foto: Tommy Andersson

Den senaste versionen kommer med ett gäng nya funktioner. Nu kan man bland annat registrera sig helt anonymt, importera kontakter från sin telefon till appen och själv bestämma när man får sina notiser. Den nya versionen har även gjort ljusmätningarna i appen mer träffsäkra, vilket bidrar till en bättre överblick över ens mående.

Olivia Lekberg är en av användarna som har varit med och deltagit med feedback.

–Jag hittar mönster hos mig själv med appen. Jag ser tydligare vad det är som gör att jag hamnar i det mörka, säger Olivia Lekberg i ett pressmeddelande.

Värmländsk app ska förhindra självmord: ”En medmänsklig digital följeslagare”

Riktar sig till alla

Lumeno riktar sig till alla livskämpar och medkämpar. Sticky Beat har haft sessioner med teamet i Livskämpar och tillsammans kommit fram till hur all feedback ska förverkligas.

Anna Forsberg berättar att det är viktigt att få fram att appen riktar sig till alla åldrar och inte bara är till för suicid, utan för psykisk hälsa överlag. Hon menar att Lumeno kan ses som en följeslagare där man får föra en dialog om sitt mående.

– Ibland kan man känna att man kanske inte vill tjata ut sin omgivning om sitt mående, eller så kanske man inte har någon att prata med. Här kan man prata om sitt mående varje dag, säger Anna Forsberg.

Jul och nyår är runt hörnet, två högtider som för många är fyllda med mycket krav och förväntningar.

Många användare har kommit in med önskemål om att bidra med fler lumenos, alltså små tips på hur man når sina ljusa stunder. Anna Forsberg hoppas att appen kan vara en hjälpande hand för den som kämpar inför jul.

– Mitt tips är att tänka på sig själv och att vara snäll mot sig själv, och använd Lumeno. I Lumeno kan man lägga in saker redan nu innan jul som sedan kan påminna en om hur man ska hantera julen när den väl kommer.

Artikeltaggar

Anna ForssbergMarie NiljungVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.