Hoppa till huvudinnehållet

Tunström-skildrare prisas: ”Blev otroligt glad, nästan så jag darrade”

Publicerad:
Birgitta Holm är författare och professor i litteraturvetenskap. Senaste boken handlar om Göran Tunström.
Birgitta Holm är författare och professor i litteraturvetenskap. Senaste boken handlar om Göran Tunström. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Birgitta Holm är litteraturprofessorn som brinner för Göran Tunström. Nu prisas hon med ett stort stipendium från stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne.

– Jag blev otroligt glad, nästan så jag darrade. Det är både ett hedersamt pris och en bra summa. Jag blev djupt glad och rörd, säger Birgitta Holm.

De nio stipendiaterna får 80 000 kronor var och de som prisas är skönlitterära författare, journalister, översättare, konstnärer och populärvetenskapliga författare.

Birgitta Holm, professor emerita i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, prisas i kategorin populärvetenskap.

Vill lysa upp

– Där kan jag känna att jag varit genom alla år. Det har varit självklart för mig att jag vill prata om litteratur så att det inte är för snävt. Viljan att visa upp och lysa upp har jag haft med mig ända sedan jag disputerade, säger hon.

Hon har forskat i Selma Lagerlöf, men också kring Göran Tunström, en Värmlandsförfattare hon tycker förtjänar att lyftas fram på nytt. I våras kom hennes bok ”Vår ljusaste tragiker” om Tunström.

Birgitta Holm gästade Kulturveckan i Sunne i somras.
Birgitta Holm gästade Kulturveckan i Sunne i somras. Foto: Lena Richardson

I somras besökte hon Kulturveckan i Sunne för att berätta om boken, Tunström och sin stora kärlek till hans författarskap.

Västerbotten lockar

I dagsläget har hon inget nytt bokprojekt på gång, men hon har läst Mats Jonssons serieroman När vi var samer och är sugen på att med den läsupplevelsen återvända till tre västerbottniska författare: Sara Lidman, P O Enquist och Torgny Lindgren.

– Det är en väldig våg av kunskap som kommer nu om samerna, men det är en icke-fråga i deras böcker. Samtidigt är Västerbotten mer i fokus nu med Skellefteå och batterifabriken, och det finns ett intresse för att lyfta fram författarna och att använda dem på ett nytt sätt.

Författaren Göran Tunström (1937-2000).
Författaren Göran Tunström (1937-2000). Foto: Rolf M Aagaard/TT

Intresset för Västerbotten betyder inte att hon lämnar värmlänningen Göran Tunström bakom sig.

– Nej, Tunström bär jag alltid med mig i hjärtat, lovar hon.

Hon lyfter ut Tunström från skuggornaProfessor får Mårbackapriset - vill rädda "sagotanten" Selma"Ett litterärt sällskap borde finnas kring Tunström”
Fakta

Årets stipendiater

2021 års mottagare av Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne:

Skönlitteratur: Katarina Kieri, Elisabeth Berchtold, Lina Hagelbäck, Ildikó Márky

Populärvetenskap: David Thurfjell, Birgitta Holm

Översättare: Marianne Tufvesson

Journalister: Anna Lundvik

Bildkonstnärer: Pia Koskela

Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne har till ändamål att genom utdelning av stipendier understödja, uppmuntra och belöna på svenskt språk skrivande män eller kvinnor.

Artikeltaggar

Birgitta HolmBonniersForskningGöran TunströmLitteraturNöje/KulturSkola och utbildningStipendierSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.