Bråk om renoveringen av simhallen

Publicerad:
Simhallen står inför en sista stor renovering med byte av bassänger. Men Moderaterna vill att kommunen utreder en nybyggnation istället.

Moderaten Kristina Bengtsson Nilsson vill ha en ordentlig debatt om ett alternativ till dagens renovering av simhallen i Arvika, en nybyggnation istället. ”Det tåget gick för 15 år sedan” säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

Kristina Bengtsson Nilsson har skrivit både en motion och en interpellation till fullmäktige i försöken att få igång en diskussion om simhallen. Hon ser flera fördelar med att bygga nytt, istället för en fortsatt renovering av den gamla simhallen. Men tycker att det varit svårt att få gehör för en debatt om det.

– Vi har inte fått det här till någon diskussion överhuvudtaget. Och vi vet inte vad Arvikaborna tycker, någon form av dialog skulle inte skada.

Hon föreslår att kommunen ska utreda om det är möjligt att bygga en ny simhall, företrädesvis i hamnen, men äventyrsbad och kallbadhus. Och hon vill avvakta med renoveringen av gamla simhallen tills det alternativet utretts och har ställt en interpellation till kommunalrådet Peter Söderström om han är beredd att tillåta en diskussion för att se om det är en möjlig väg att gå.

– Det blir ingen flytt av simhallen. Det är mitt korta svar. Det tåget gick för 15 år sen. Vi har gjort stora investeringar redan i en ny och fin rehabavdelning, barndelen, ytskikten är renoverade, omklädningsrummen är renoverade. Det är bara den stora och lilla bassängen som återstår. Det arbetet är upphandlat och klart och väntas komma i gång i maj, säger Söderström.

Det har avsatts cirka 60 miljoner till det och det har man bedömt ska räcka.

Inget hinder

Åsikterna går vitt isär i nästan allting när det gäller den här frågan.

Att kommunen redan gjort stora investeringar i den gamla simhallen ser Kristina Bengtsson Nilsson inte som något hinder.

– Det innebär inte att man inte kan titta framåt. Att renovera den gamla simhallen ger inget mervärde. En ny modern simhall är att investera för framtiden. En ny attraktion för Arvika som skulle locka folk från andra kommuner, och Norge, och ge kommunen intäkter. Det kanske kan gå att använda en del av de investeringar som redan gjorts till de nya idrottsutrymmen vi vill ha istället, till exempel omklädningsrum och duschar. Om vi inte ens diskuterat vet vi ju inte vad som är möjligt.

Upphandlingen av den senast planerade renoveringen är som sagt redan gjord, men hon tycker ändå att det är värt att avvakta och utreda alternativet med nybyggnation.

– Det är sent, men inte för sent. Vi har inte tömt bassängen på vatten än. Vi kanske åker på att betala vite, jag vet inte vad det kan bli.

Hon hänvisar till att Moderaterna redan tidigt i höstas gick ut med sin idé och att debatten hade kunnat starta redan då.

I hamnen

En annan fördel som Kristina Bengtsson Nilsson ser vid en flytt av simhallen är att det skulle frigöras plats.

– River man simhallen blir det plats för fler idrottsutrymmen och parkeringar.

Vilket hon menar behövs efter att den nya skolan etablerats i Minneberg.

Hon föreslår hamnen för en nybyggnation. Även om det dröjer innan området är klart för byggnation.

– Det är värt att vänta, sån kris är det inte.

– Jo det är akut, vi behöver förstärka bassängerna. Det är därför vi gör renoveringen. Pratar vi om hamnen ligger det sju år fram i tiden, säger Peter Söderström.

– Några sju år tror jag inte på. Översiktsplanen är klar och vi ska få svar på markprover i närtid. Sen kan man börja med detaljplanerna.

Ligger bra där den ligger

Men Söderström öppnar inte för någon utredning om nybyggnation istället för renovering.

– Simhallen ligger bra där den ligger utifrån flera aspekter. Nära för skolorna, och simhallen och sporthallen kan samsynka personal.

Kristina Bengtsson Nilsson pekar på att det ekonomiskt finns fördelar med nyproduktion framför renovering.

– Investeringar kan man skriva av på längre tid, exempelvis 50 år. För renoveringar är det kortare avskrivningstid.

Peter Söderström pekar istället på nya kostnader för Moderaternas förslag.

– Driftskostnaderna ökar med en ny simhall. Och det kostar om man skulle riva gamla simhallen.

Artikeltaggar

ArvikaKristina Bengtsson NilssonModeraternaPeter SöderströmPolitikSimhall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare