Hoppa till huvudinnehållet

Tomtar, getter och julstämning - premiär för Rottneros julmarknad

Publicerad:
Geten Tova tittar skeptiskt på mig när jag försöker fånga stämningen från marknaden. Ägaren Sofia Ström berättar att getter är väldigt påhittiga och att man aldrig riktigt vet vad de ska hitta på härnäst.
Geten Tova tittar skeptiskt på mig när jag försöker fånga stämningen från marknaden. Ägaren Sofia Ström berättar att getter är väldigt påhittiga och att man aldrig riktigt vet vad de ska hitta på härnäst. Foto: Christian Dyresjö

Handlare från hela Värmland trängdes längs ”paradgatan” och i Spegelsalen bjöds det på glögg och musik.

- En lyckad premiär, säger Magnus Holmvik om julmarknaden i Rottneros Park som går av stapeln under helgen.

Julstämningen håller i sig även om det inte hade skadat om det var några grader kallare. Det sprakar hemtrevligt från de utställda eldkorgarna och folk strömmar fram och tillbaka längs marknadsstråket.

– Eftersom vi varit lite osäkra även i år om det skulle gå att genomföra det här så har vi inte tagit i med full kraft riktigt, säger Magnus Holmvik som är vd för Rottneros Park.

Planerna för julmarknad har legat på bordet i två år men det är alltså först nu det har gått att genomföra av förklarliga skäl.

– Märker vi att detta genererar ett intresse kommer vi göra det till en tradition, och det verkar ju redan som att folk hittar hit, fortsätter Magnus när vi ses strax efter öppningen på lördag morgon.

Handlare från hela Värmland deltar i marknaden och intresset verkar vara stort. Till höger ser vi exempelvis piroger från Filipstad till salu.
Handlare från hela Värmland deltar i marknaden och intresset verkar vara stort. Till höger ser vi exempelvis piroger från Filipstad till salu. Foto: Christian Dyresjö

Ny belysning

Magnus berättar att det även är premiär för en ny ljussättning i parken som dels belyser den maffiga Spegelsalens fasad och dels är monterad i träden utanför för att bland annat lysa upp statyer.

– Det är svårt att föreställa sig nu under dagtid men det blir riktigt häftigt när mörkret lägger sig, säger Magnus.

Ljussättningen är en del i projektet Cupido, som NWT skrivit om tidigare, en kultursatsning över Nordsjöområdet där Sunne kommun deltar. Belysningen av valda delar av parken kommer successivt byggas ut vilket möjliggör att parken lättare kan förlänga säsongen med tillställningar som exempelvis denna julmarknad.

Unik fasadshow lyser upp Rottnerosparken

– Vi kan också anpassa färgerna och ändra efter behov när vi till exempel hyr ut till bröllop här i Spegelsalen, utvecklar Magnus.

Eldkorgarna är bara en av de många mysiga detaljer som kantar julmarknaden i Rottneros.
Eldkorgarna är bara en av de många mysiga detaljer som kantar julmarknaden i Rottneros. Foto: Christian Dyresjö

Käkar pelargoner

Det är många olika handlare som deltar i marknaden, här finns fisk och skaldjur, närproducerad öl, glögg gjord på havtorn, piroger från Filipstad och en rad olika hantverkare. Inne i Spegelsalen får man sig ett glas glögg vid entrén och där kan man även njuta av musik från riksspelmannen Per-Thomas Eriksson.

Inte långt från entrén hittar jag Sofia Ström som säljer ullhantverk från Södra Bergsgården. Hon har tagit med sig getterna Edda och Tova som står i en inhägnad bredvid ståndet.

– Det krävs att man har humor när man har getter, det har hänt hemma att de hoppat över stängslet och gått och käkat upp mina pelargoner, därför tog jag med ett extra högt staket idag, skrattar Sofia.

Under helgen gästas marknaden också av tomtenissar, eller egentligen skådespelare från Unga Västanå, och självaste tomten kommer även han. Under söndagen blir det dessutom skönsång från lucia.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilRottneros parkSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.