Hoppa till huvudinnehållet

Stoppa Kinas inflytande i världen

Publicerad:
En fredlig demokratisk värld har inte plats för det kinesiska kommunistpartiet, som bygger sin makt på våld och hot, inte på folkets stöd, skriver Kristina I Kleinert.
En fredlig demokratisk värld har inte plats för det kinesiska kommunistpartiet, som bygger sin makt på våld och hot, inte på folkets stöd, skriver Kristina I Kleinert. Foto: Guan Ng Han/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De allra flesta känner till att kinesiska kommunistpartiet begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna, men alla känner kanske inte till att deras målsättning är världsherravälde, skriver Kristina I Kleinert.

Den internationella dagen för mänskliga rättigheterna uppmärksammades världen över den 10 december. Det är en dag då vi påminner oss själva och varandra om vikten av att stå upp för mänskliga rättigheter, här hemma i Sverige och utomlands. Det som är självklart i vissa delar av världen är inte självklart i andra. Vi hänger dock samman och globaliseringen har gjort att regimer på andra sidan jorden påverkar vårt liv här i Värmland.

De allra flesta känner till att kinesiska kommunistpartiet begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna, men alla känner kanske inte till att deras målsättning är världsherravälde och att de under många år använt så kallad soft power för att genomföra sin plan. Uppköp av strategiska och viktiga platser och industrier samt spjutspetsforskning genomförs systematiskt i Sverige och andra länder.

Partiet har aldrig dragit sig för att utsätta någon individ eller grupp för övergrepp, tortyr och mord. Därom vittnar kulturrevolutionen, massakern på Himmelska fridens torg, förtrycket av Falun Gong, kristna, tibetaner, uigurer och Hongkongs befolkning och lögnerna kring Covid-19 som innebar att smittan spreds från Wuhan till hela världen och har dödat miljoner.

Så skriver du en debattartikel

Kommunistregimen har också gjort sig skyldig till omfattande organstölder. Dessa bekräftas av den internationella Kinatribunalen vars slutsats är att kinesiska samvetsfångar ”i en betydande omfattning ” har dödats för att deras organ skulle användas i Kinas storskaliga organtransplantationsindustri och att merparten av organen tas från utövare av qigong-metoden Falun Gong.

Denna regims internationella inflytande sträcker sig allt längre utanför Kinas gränser, med hjälp av bland annat Nya sidenvägen (bälte- och väginitiativet), och att den besätter allt fler toppositioner i FN och andra organ. Detta bör uppmärksammas och förhindras innan det är försent.

En fredlig demokratisk värld har inte plats för det kinesiska kommunistpartiet, som bygger sin makt på våld och hot, inte på folkets stöd. Sveriges regering, riksdagsledamöter från Värmland och övriga landet samt lokalpolitiker behöver ta frågan om mänskliga rättigheter på allvar och stoppa det kinesiska kommunistpartiets framfart.

Kristina I Kleinert

Sunnemo

Artikeltaggar

CoronavirusetDebattDiktaturFNFri- och rättigheterHongkongKinaKinas kommunistpartiMänskliga rättigheterWuhan