Hoppa till huvudinnehållet

Unik praktik för äventyrselever – i Sydasien: ”Många som sökt”

Publicerad:
Läraren Rasmus Bengtsson och Ram Silwal, som driver The Royal Beach Camp, tränar vändning med kajak i floden Trishul i Nepal.
Läraren Rasmus Bengtsson och Ram Silwal, som driver The Royal Beach Camp, tränar vändning med kajak i floden Trishul i Nepal. Foto: Privat

I mars nästa år väntar en spännande praktikupplevelse för tre äventyrssugna elever på Forshagaakademin.

De ska få åka till Nepal – och lära sig kajak- och forspaddling.

Det var redan under 2019 som äventyrsturismgymnasiet i Forshaga kom i kontakt med The Royal Beach Camp i Nepal.

– För ungefär två år sedan var det en nepales och en svenska som föreläste på vår skola, om sin anläggning och verksamhet i Nepal, berättar Rasmus Bengtsson, lärare på Forshagaakademin.

Den nepalesiska föreläsaren, Ram Silwal, äger äventyrscampet som är belägen vid floden Trishuli, väster om Nepals huvudstad Kathmandu. Där utbildas unga nepaleser till guider inom kajak- och forspaddling, vandring och rafting.

Man har även ett stort fokus på hållbarhet.

Tidigare i år ansökte Forshagaakademin om bidrag från Atlas Praktik, som nyligen blivit beviljat. Och i mars 2022 gäller det – då ska tre utvalda elever få åka iväg till Nepal, på en minst sagt spännande treveckors-praktik.

Under praktiken kommer eleverna bo i enkla safaritält, som omges av banan- och citronträd.

Färgglada båtar i Pokhara, porten till Annapurna.
Färgglada båtar i Pokhara, porten till Annapurna. Foto: Privat

Rasmus Bengtsson förklarar att Forshagaakademin aldrig tidigare genomfört ett liknande utlandsprojekt.

– Det blir en unik upplevelse för våra elever och de kommer kunna ta med sig värdefulla erfarenheter från en annan kultur, säger han.

För att säkerställa en bra praktik för sina elever har Rasmus Bengtsson nyligen själv besökt Nepal. Där fick han bland annat träna vändning i kajak.

Hur var resan?

– Verkligen jättebra. Superfin anläggning, det är en verksamhet som passar vårt program perfekt. De håller på med sånt som vi jobbar mycket med på skolan.

Är det många av era elever som vill arbeta utomlands efter avslutad utbildning?

– Ja det är klart att det lockar. De flesta börjar jobba i Sverige, men intresset inför det här har ju varit jättestort.

Vilka tre som ska få åka till Nepal, har ännu inte fastställts. Rasmus Bengtsson berättar att eleverna har fått skiva ansökningar, och härnäst väntar intervjuprocesser.

– De är jättesugna på att åka och det är många som har sökt. Vi ska snart intervjua eleverna och välja ut tre stycken. Det blir lite som en jobbintervju, vilket är en del av deras utbildning, förklarar han.

Hur tänker ni kring pandemin, och det osäkra reseläget?

– Nepal kan ju stänga sina gränser, den risken finns ju men det är inget vi kan påverka. Det är klart att det finns en oro kring det då vi blev tvungna att ställa in förra året. Men med tanke på att de ska få åka i nuläget, så jobbar vi på utifrån det.

Vilka tre elever det blir som ska få åka, kommer bli klart någon gång innan jullovet.

Att kunna komma upp på rätt köl igen är viktigt om man skulle råka flippa omkull. Det är något som eleverna kommer få lära sig.
Att kunna komma upp på rätt köl igen är viktigt om man skulle råka flippa omkull. Det är något som eleverna kommer få lära sig. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÄventyrForshagaForshagaakademinNepalSkola och utbildningTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.