Hoppa till huvudinnehållet

Ygeman blir inte alla idrotters minister

Publicerad:
En olämplig minister.
En olämplig minister. Foto: Sören Andersson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Till mångas förvåning sammanfördes idrottsministerportföljen med integration och migration när Magdalena Andersson (S) bildade regering. Anders Ygeman (S) fick förtroendet att förvalta dessa tunga uppdrag. Många tecken pekar på att det kan vara ett misstag.

För många sportskyttar blev utnämningen av idrottsministern en besvikelse. För dem är nämligen Anders Ygeman, i sin tidigare roll som inrikesminister, synonym med lögner om EU:s vapendirektiv när de utsända tjänstemännen gick emot riksdagens mandat i förhandlingarna i Bryssel. Enligt dåvarande inrikesministern var det nödvändigt att offra skytteidrotten på säkerhetens altare. Symbolpolitik när den är som värst, eftersom något samband mellan brottslighet och legala vapen helt saknas.

De flesta förknippar Anders Ygeman med IT-skandalen på Transportstyrelsen då känslig information gjordes tillgänglig för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet med risk för skada av rikets säkerhet. Händelsen ledde till att han tvingades avgå som inrikesminister 2017 och i stället blev Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

En dylik fadäs borde ha förverkat förtroendet för honom som ministerämne överhuvudtaget. Men Anders Ygeman gjorde märkligt nog en överraskande comeback i regeringen 2019. Han har sedan dess suttit som ansvarig minister över energi- och digitalisering. Ett område där kris nu råder i allra högsta grad. Och nu blir Ygeman alltså integrations-, migrations- och idrottsminister i Magdalena Anderssons regering.

Varför flyttades idrotten som tidigare låg hos kulturministern? Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) levererade ett häpnadsväckande konstaterande om varför portföljen överlåtits till justitiedepartementet. Hon hävdade nämligen i en intervju med P1 Kultur (1/12) att anledningen till flytten var att det är så mycket brottslighet inom idrotten. Onekligen en ny och oväntad syn på idrottsrörelsen.

P1 ställde ingen följdfråga vid intervjutillfället, men kulturministern var inte sen med att backa från sitt eget uttalande redan nästa dag efter starka reaktioner. Idrottsminister Ygeman kommenterade dock att det är en bonus att idrotten finns på justitiedepartementet vilket tyder på att Gustafsdotter kanske inte var långt ifrån att lyfta rätt anledning. Ygeman poängterade också att det är viktigt att idrotten ligger hos en tung minister. Problemet är dock att idrotten riskerar komma i skymundan av statsrådets två andra tyngre ansvarsområden.

Sammanlagt ser det mörkt ut för idrotten under nye ministern. Fokus verkar ligga på brottslighet snarare än tävlan, glädje och hälsa. Ministern har redan två omfattande portföljer som har alla förutsättningar att vara krävande. Statsrådet själv har tydliga preferenser inom olika idrotter, och har redan aktivt motarbetat delar av idrottsrörelsen. Att Anders Ygeman inte är alla idrotters minister är uppenbart, men frågan är om han ens hinner vara någons?

Artikeltaggar

Anders YgemanEUIdrottJaktJeanette GustafsdotterLedareMagdalena AnderssonRegeringenSocialdemokraternaSportskytteSveriges RadioTransportstyrelsenVapen