Hoppa till huvudinnehållet

Efter flyttuppgifterna – då avgörs Svenska rallyts framtid

Publicerad:
Svenska rallyts vd Glenn Olsson jobbar just nu hårt för att undvika ännu en rallyflytt.
Svenska rallyts vd Glenn Olsson jobbar just nu hårt för att undvika ännu en rallyflytt. Foto: Micke Fransson/TT

Senast på söndag måste Svenska rallyt hitta en lösning på konflikten med markägarna där flera av sträckorna ska köras – annars tvingas arrangören till en flytt från trakterna runt Umeå.

– Det är den här veckan vi måste komma vidare, säger rallyts vd Glenn Olsson till Sveriges Radio.

VM-rallyt i Umeå är planerat att genomföras 24-27 februari, men i tisdags avslöjade Västerbottens-Kuriren att rallyt kan komma att flyttas.

Detta efter att ha tagit del av ett mail som Rally Swedens vd Glenn Olsson skickat till Länsstyrelsen i Umeå.

”Nästa vecka är lite av ödesveckan för oss med tillstånden från samebyar, skogsbolag mm. 7 dec kommer Internationella Bilsportförbundet och WRC Promoter till Umeå pga av de bekymmer vi har. Om jag då inte kan garantera att vi kan köra ett VM-rally kring Umeå är sannolikheten stor att de tar över processen och bestämmer en annan arrangör, mest troligt blir det då Finland”, skrev Olsson bland annat då.

Nu är en deadline satt för när arrangören måste ha fått tillstånd att köra sträckor på de sameägda markerna.

– Om vi hamnar i en sån situation att det blir offentligt vilka som säger ja eller nej till vårt förslag blir det en medial press på den parten. Det är det vi har undvikit hela resan fram till nu. Om det så är Trafikverket, Banverket eller en privat markägare som säger nej blir det ju offentligt vilka det är, den processen har vi velat undvika fram tills nu, säger han till Sveriges Radio.

Senast söndag måste parterna vara överens efter att arrangören satts under press av internationella bilsportförbundet.

– Efter mötet vi hade den här veckan så har vi pressen på oss att gå framåt. Det är den här veckan vi måste komma vidare.

Läs mer:

Krönika: Som en resa bakåt i tidenHär byggs rallyts nya superarena: ”Vi får en citynära sträcka på riktigt”Samernas taleskvinna: "Ingen vill se en rallybil som smäller in i tio renar"Umeå räknar med inkomster på över 120 miljonerCoviddrabbade rallystjärnan: "Tragiskt om vi kom i samma situation igen"Lokala profilen: "De förstod inte hur stort det är"

Artikeltaggar

Glenn OlssonRallySvenska rallyt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.