Robin, 30, om sulfitfabrikens nedläggning: ”Man måste förnya sig nån gång också”

Publicerad:
Robin Sundfält kokade den sista pappersmassan på Nordic paper i onsdags. ”Det var roligt, men också skönt att vi är på väg in i det nya. Det blev ett bra avslut.” Samtidigt finns en framtidstro, då satsningar görs på det som nu är ett renodlat pappersbruk. Foto: Helena Karlsson

Nu slocknar snart den ena skorstenen i sulfitfabriken.

Det blir det mest synliga tecknet på att pappersmassatillverkningen upphör i Säffle.

Men på bruket finns en framtidsanda då det trots allt satsas.

Den sista egentillverkade massan producerades i mitten av veckan. Beskedet att Nordic Paper skulle lägga ner tillverkningen kablades ut i våras.

– Det var inte oväntat skulle jag säga. Alla hade det på känn. En del blev såklart nervösa för sina jobb innan man visste hur det nya skulle bli, säger Robin Sundfält, som nu får lämna sin roll som kokare i fabriken.

Det nya är att nu ska balmassa köpas in för att malas i Säfflefabrikens kvarnar. Den satsningen innebär en investering på cirka 70 miljoner kronor. Den innebär samtidigt att kokeri, renseri och blekeri är ett minne blott. Kvar blir kemberedaren.

Panna ett läggs därmed ner. Mindre oväsen för kringboende, men också så:

– Kommer det att lukta mindre. När vi kokar är det rätt så starka dofter och ibland kan det bli lite galet, så det slipper vi nu, säger han och skrattar.

Kände ingen oro

Totalt kommer sex tillsvidareanställda att avsluta sin anställning under 2022, till följd av omorganisationen. Från början nämndes siffran 20 när det pratades hur många som skulle förlora jobbet.

– Facket har gjort ett bra jobb med att behålla arbetare.

Höga chefer var närvarande när den sista massan kokades. "Det var trevligt att de kom in och vi satt där ett gäng och åt smörgåstårta.”
Höga chefer var närvarande när den sista massan kokades. "Det var trevligt att de kom in och vi satt där ett gäng och åt smörgåstårta.” Foto: Helena Karlsson

Robin Sundfält hade jobbat drygt två år när nedläggningsbeskedet kom, men någon oro kände han inte.

– Faktiskt inte, vi fick ganska snabbt veta att de skulle satsa på det nya. De flesta jag har jobbat med har varit här i över 30 år och många tycker att det ska bli kul att få pröva något nytt.

– Så jag tror inte att det är så ledsamt som folk runt omkring vill tro.

Säffle har de senaste åren drabbats av en del nedläggningar, men den här gången är det kanske historien i bruket som bär den största rollen i det sentimentala. I runt 140 år har det kokats massa på området.

Massabruket i Säffle var fram till nu ett av de äldsta kvarvarande i världen.

Fanns det några ledsamma känslor kring att ”nu är det över” de sista dagarna?

– Ja, på ett sätt. Det är något gammalt som inte kommer tillbaka, men det är också skönt för nu vet vi att vi är på gång med det nya. En kan inte bara fortsätta med det gamla, då håller det inte länge till. Man måste förnya sig någon gång också, känner jag, säger Robin Sundfält.

Än puffar det rök ur skorstenen till panna ett, men snart är det bolmat klart. ”Det har gått hårt åt pannan och att sätta in en ny hade inte varit lönsamt.”
Än puffar det rök ur skorstenen till panna ett, men snart är det bolmat klart. ”Det har gått hårt åt pannan och att sätta in en ny hade inte varit lönsamt.” Foto: Helena Karlsson

Det låter som en sund inställning.

– Ja, jag tror att de flesta tänker så, att det är ett sätt för att få oss att fortsätta. Så de flesta är nog glada att de satsar på bruket.

Från den sista massan sparade han ett pappersark som han gav till cheferna. Det kommer förmodligen ramas in.

Du är uppväxt i Säffle, hade du någon relation till bruket sedan tidigare?

– Nej, det var inte min plan att hamna här. Jag började arbetslivet med att vara med på stopp på pappersfabriker och kärnkraftverk. På det sättet lärde en sig att det är trevligt på bruken så jag sökte mig hit 2018, säger han och berättar att hans farfars farfar också arbetade som just – kokare.

Får kollegor

Även om han får lämna sin plats i kokeriet, så lämnar inte Robin Sundfält bruksområdet. I stället tar han plats vid pappersmaskinerna, där man tillverkar bland annat bakplåtspapper.

– Jag blir rullare. Det ska bli roligt att prova på nåt nytt faktiskt.

Foto: Helena Karlsson

Där gör han första arbetsdagen den 22 december.

Kliar det i fingrar att komma i gång med det nya?

– Lite grann, jag vill gärna komma i gång och bli varm i kroppen. Jag har suttit ensam i en hytt med flera skärmar så det ska bli trevligt och ha kollegor, säger han och skrattar.

Artikeltaggar

IndustrierNäringslivNordic PaperPappersindustriSäffle kommunSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare