Hoppa till huvudinnehållet

MSB:s nya generaldirektör fick slå larm första dagen på jobbet

Publicerad:
Charlotte Petri Gornitzka, ny generaldirektör för MSB, fick direkt inblick i hur det kan se ut på en olycksplats när hon besökte Räddningstjänsten i Karlstadsregionen under en övning för räddningstjänstelever.
Charlotte Petri Gornitzka, ny generaldirektör för MSB, fick direkt inblick i hur det kan se ut på en olycksplats när hon besökte Räddningstjänsten i Karlstadsregionen under en övning för räddningstjänstelever. Foto: Lisa Olaison

– Stort larm, trafikolycka. Flera fordon.

Charlotte Petri Gornitzka är ny generaldirektör för MSB. På fredagsmorgonen fick hon larma när räddningstjänstelever i Karlstad övade.

En bil ligger på sidan, den andra står på alla fyra däck. I båda bilarna finns människor. Räddningstjänsteleverna börjar bända loss dörrar och sakta och försiktigt ta ut de skadade. Skärvor från bilarnas fönsterrutor och lyktor faller ner på marken. I en av bilarna hittar eleverna en spritflaska.

Räddningschef Nils Weslien intygar att scenariot förekommer i verkligheten.

Roger Hesselius, chef för utbildningsavdelningen på räddningstjänsten, följer Charlotte Petri Gornitzka runt på övningsplatsen med ett paraply som skydd mot snöfallet.

Charlotte Petri Gornitzka, ny generaldirektör för MSB, och Roger Hesselius, från Räddningstjänsten i Karlstadsregionen, ser räddningstjänstelever öva trafikolycka.
Charlotte Petri Gornitzka, ny generaldirektör för MSB, och Roger Hesselius, från Räddningstjänsten i Karlstadsregionen, ser räddningstjänstelever öva trafikolycka. Foto: Lisa Olaison

– För mig betyder det jättemycket att få börja här i dag, möta människor och se hur arbetet utförs, säger hon apropå att hon själv inte har någon bakgrund i räddningstjänsten.

Biståndsbakgrund

Hon har tidigare varit bland annat generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida, biträdande generalsekreterare för FN med uppdrag att vara biträdande chef för dess barnfond Unicef.

Men nu är hon alltså ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har kontor i Karlstad.

– Inom FN har MSB väldigt gott rykte, säger hon.

Vilka frågor ser du som prioriterade i uppdraget som generaldirektör?

– Ett uppdrag är att tydliggöra MSB:s roll i olika delar av vårt uppdrag. Sedan är alla delar i det MSB gör i dag oerhört viktiga. Vi ser ju att klimatförändringar till exempel ställer krav på att vi inte bara ska kunna möta händelser som är väder- eller klimatrelaterade, utan också förstå hur vi ska arbeta förebyggande.

För nästa år får MSB 520 miljoner att fördela till kommuner som vill förebygga exempelvis jordskred. En höjning med runt 500 miljoner.

Charlotte Petri Gornitzka, MSB:s nya generaldirektör, får larma när räddningstjänstelever övar på att rycka ut till en trafikolycka. Roger Hesselius, chef för utbildningsavdelningen på Räddningstjänsten i Karlstadsregionen, håller i paraplyet.
Charlotte Petri Gornitzka, MSB:s nya generaldirektör, får larma när räddningstjänstelever övar på att rycka ut till en trafikolycka. Roger Hesselius, chef för utbildningsavdelningen på Räddningstjänsten i Karlstadsregionen, håller i paraplyet. Foto: Lisa Olaison

– Sedan ställs vi inför nya utmaningar som vi behöver kunna mer om och det gäller till exempel cybersäkerhet.

Från krock till cybersäkerhet

Hon säger att MSB:s uppdrag är att se till att människor känner sig trygga – både i situationer som trafikolyckan i övningen, men också i ett bredare perspektiv.

Den 1 januari öppnar en ny myndighet i Karlstad: Myndigheten för psykologiskt försvar, som även kommer att ha kontor i Solna. Den lär bli en naturlig samarbetspart för MSB.

Stationschef Jonas Eriksson visar nya MSB-chefen Charlotte Petri Gornitzka runt på stationen i Karlstad. ”Jag föll i fällan att fråga ’hur klarar man det som kvinna?’”, säger hon och fick sedan veta att det går väldigt bra.
Stationschef Jonas Eriksson visar nya MSB-chefen Charlotte Petri Gornitzka runt på stationen i Karlstad. ”Jag föll i fällan att fråga ’hur klarar man det som kvinna?’”, säger hon och fick sedan veta att det går väldigt bra. Foto: Lisa Olaison

Hon ser ett bekymmer med den desinformation, som blivit tydlig bland annat under coronapandemin och efter presidentvalet i USA 2020.

– Det är en nöt att knäcka och här ser jag att MSB har en viktig roll framöver och att samverkan med den nya myndigheten blir viktig.

Hon fortsätter:

– Det hänger också ihop med tillit till institutioner. Den här desinformationen uppstår i ett sammanhang där människor inte litar på sina ledare till exempel. I Sverige har vi fortfarande tillit mellan samhällets aktörer. Vi måste vara kunniga i hur vi kan arbeta med det förtroende som måste byggas för att möta de här problemen.

Charlotte Petri Gornitzka har tidigare bland annat varit generaldirektör för Sida.
Charlotte Petri Gornitzka har tidigare bland annat varit generaldirektör för Sida. Foto: Lisa Olaison

Charlotte Petri Gornitzka har tidigare blivit omtalad för att ha fått ersättning både från Sida och sin tidigare arbetsgivare Rädda barnen samtidigt.

Hur mycket får du i lön nu och har du inkomster från andra källor?

– Jag har inga inkomster från andra källor. Min lön är på 138 000 kronor i månaden.

Artikeltaggar

Brott & blåljusCharlotte Petri GornitzkaDesinformationFNKarlstadKlimatMiljöMSBRäddningstjänstenSverigeUnicef

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.