Hoppa till huvudinnehållet

Starkt personligt i Lars Lerins nya tv-serie: ”Jag var precis död inombords”

Publicerad:
Lars Lerin återvänder till SVT med en ny programserie. I ”Vägen ut med Lars Lerin” berättar han om de mörka missbruksåren, men också om hur livet vände.
Lars Lerin återvänder till SVT med en ny programserie. I ”Vägen ut med Lars Lerin” berättar han om de mörka missbruksåren, men också om hur livet vände. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Den 11 januari är det premiär på Lars Lerins nya tv-serie. SVT beskriver den som hans ”mest personliga tv-serie någonsin”.

– I ungdomen utvecklade jag en rädsla, en sorts skam över vem jag var. Alkohol och lugnande mediciner blev en lättnad, men det hade sitt pris, säger konstnären i premiäravsnittet.

När Lars Lerin kommer tillbaka i tv-rutan är det inte som julvärd eller med somriga äventyr på en västkustö, utan med en Sverigeresa med mörkare konturer.

Tillsammans med sin man Junior och åtta vänner reser den folkkäre konstnären genom Sverige för att måla, samtala och berätta om hur missbruket präglat dem ”som personer, deras liv och anhöriga”.

Vägen ut

I första avsnittet återvänder Lars Lerin till Höga kusten, dit han kom som ung tonåring tillsammans med sin pappa. Här har han fina minnen, men också riktigt mörka och det är också här tv-seriens resa börjar – och det är både en inre och en yttre resa.

Lars Lerin och Junior  medverkar båda i nya tv-serien Vägen ut.
Lars Lerin och Junior medverkar båda i nya tv-serien Vägen ut. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Serien har fått namnet ”Vägen ut med Lars Lerin” och för hans del gick vägen ut ur missbruk och mörker via konst och skapande. För tv-tittarna väntar ett ”emotionellt, konstnärligt och personligt äventyr från Höga Kusten, via Dalarna hem till Värmland.”

I första avsnittet berättar han om hur alkohol och lugnande medel först kändes som en lättnad. Han var ung, rädd och skämdes för vem han var. Drogerna fick honom att våga ge sig ut i världen, men priset blev högt.

– Jag fastnade i missbruket och sen har jag fått ta en lång omväg tillbaks till mig själv, berättar han bland annat.

”Död inombords”

Och innan vändningen kom, var det riktigt mörkt.

– Det är inget liv till slut. Kunde inte skratta, hade ingen glädje åt nånting, bara överlevde. Så som jag hade det då - jag var precis död inombords, berättar han i programmet.

Serien omfattar sex delar och har premiär den 11 januari i SVT1 och på SVT Play.

Artikeltaggar

HammaröKändisarKarlstadKonstLars LerinManoel Marques LerinMissbrukSamhälleSVTTVVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.