Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad i toppen och Hagfors i botten när kommunernas kvinnofridsarbete rankas

Publicerad:
STOCKHOLM 2020-07-03Olga Persson är ordförande för Unizon som ligger bakom Kvinnofridsbarometern.
STOCKHOLM 2020-07-03Olga Persson är ordförande för Unizon som ligger bakom Kvinnofridsbarometern. Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Den årliga Kvinnofridsbarometern rankar kommunernas kvinnofridsarbete. I Värmland toppar Karlstad, femma i hela riket.

Kvinnofridsbarometern för 2021 toppas av Trollhättan, för tredje året i rad. Barometern visar att många kommuner i landets arbete är ostrukturerat och oprioriterat och frångår Socialstyrelsens riktlinjer om hur Socialtjänstlagen bör tillämpas. Detta leder till allvarliga brister i skydd och stöd till kvinnor och barn, samt i arbetet med att få förövare att sluta utöva våld, enligt organisationen Unizon.

– Det går alldeles för långsamt. Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Ändå blir kommunernas arbete totalt sett inte bättre, utan brister både i skydd- och stödinsatser för kvinnor och barn. Även arbetet med att få förövare att sluta utöva våld och hållas ansvariga för våldet behöver förbättras kraftigt, säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon, i ett pressmeddelande.

Karlstad tappar placering

Unizon samlar 130 kvinnojourer runt om i landet. I undersökningen har organisationen kommit fram till att 54 procent av kommunerna saknar en analys av hur många i kommunen som är utsatta för mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. Samt att var tionde helt saknar funktion funktion för kvinnofridsarbete.

– Det är nu fjärde gången vi genomför denna undersökning men trots att det gått sex år sedan den första barometern blir det inte påtagligt bättre. Det är dags att kommunerna prioriterar arbetet mot mäns våld mot kvinnor och barn, säger Olga Persson.

Karlstad har under de senaste två åren legat med i den absoluta toppen. Efter att ha varit rankade som elfte bästa 2017 landade kommunen in som fyra 2019. 2021 rankas Karlstad på en delad femteplats med Jämtlandskommunen Krokom.

Hagfors är sämst rankad av de värmländska kommunerna, nionde sämst i landet på plats 178.

Rankingen

Topp 10

1. Trollhättan

2. Eskilstuna

3. Västerås

3. Kristianstad

5. Krokom

5. Karlstad

7. Göteborg

8. Karlshamn

8. Nyköping

10. Norrköping

Botten 10

186. Lessebo

185. Arvidsjaur

183. Åtvidaberg

183. Hedemora

180. Bjurlöv

180. Bjurholm

180. Överkalix

179. Vaxholm

178. Hagfors

177. Hofors

Om Kvinnofridsbarometern

I Kvinnofridsbarometern 2021 undersöker Unizon för fjärde gången kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. Kvinnofridsbarometern bygger på en enkät som skickats ut till landets 290 kommuner. 188 kommuner har besvarat enkäten. Kommuner från såväl storstadsregioner som landsbygd ingår och den geografiska spridningen över Sverige är god. Några specifika gemensamma nämnare mellan de kommuner som inte svarat på enkäten har inte kunnat identifieras och både stora och små kommuner har deltagit. 186 av kommunerna har svarat på minst 12 av de totalt 17 frågorna och har rangordnats utifrån de poäng de erhållit på respektive fråga.

Källa: Unizon

Artikeltaggar

HagforsKarlstadKvinnofridskräkningKvinnojourenSamhälleSocialtjänstlagenUnizon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.