Värmlandstrafik väljer att lägga om busstrafiken med den nya tidtabellen. Linje 900 som tidigare trafikerat Karlstad-Skoghall-Knappstad-Bergvik, förlorar de två senare hållplatserna.
Något som upprör boende på Hammarö.
– Jag vet många som bor i Skoghall och jobbar på Bergvik som kommer åka bil istället. Det kan ju inte vara meningen att det ska funka så, säger Skoghallsbon Lennart Karlsson till NWT.
Lennart säger att han själv inte berörs av den omlagda linjen, men ”många i hans närhet”. Hammarö får tätare trafik, men linjen till Bergviks försvinnande gör att många pendlare får en betydligt längre tid till jobbet.
– Pendlingen tar 50 minuter istället för 20-30 när de behöver åka in till stan och byta till någon av stadsbussarna som går dit, säger han
Och tillägger:
– Man går ut och gör tätare turer. vi har 900, 901 och 902 ut till Hammarö. Det finns tillräckligt många turer ut hit ändå. Det här är helt oacceptabelt av dem.
Busschefen: ”I stort sett tomma bussar”
Sedan ett par år tillbaka ligger Värmlandstrafiken under Region Värmland. Chef för bussarna där är Markus Bergman.
– Vi fick ett uppdrag från politiken att utreda Hammarötrafiken. När vi gjorde den utredningen såg vi att sträckan Skoghall-Ikea körs med i stort sett tomma bussar, det är nästan inga som reser den sträckan. I vårt uppdrag ser vi att vi kan nå potentiella kunder genom att vända i Skoghall och på så vis öka kollektivtrafiksresandet.
Han säger att det handlar om att prioritera.
– Det kan vara så att de som ändå ska åka får åka in till Karlstad och ta tätortstrafiken därifrån.
Geografisk tillgänglighet
Det gör ju att de som bor på Hammarö och jobbar på Bergvik får en längre resväg och därmed kanske väljer att ta bilen. Är det en smäll man får ta?
– Ja det är det. När vi tittar på det är det nästan ingen som använder kollektivtrafiken på den sträckan, det rör sig inte om många själar. Ibland måste man prioritera för att få ett ökat resande och ökad marknadsandel.
Så det ni har gjort är att centrera till de linjerna där flest åker?
– Ja och där vi kan se att vi kan få ett ökat resande genom att vi ökar tätheten, snabbheten och kopplingen till lokaltrafiken via Stora Torget.
Lennart Karlsson, å sin sida, menar att det är underligt att man kan ha linjer på andra ställen i länet där resandet är lågt.
– Man kan sitta och köra en stor, klumpig buss mellan Munkfors och Sunne med ganska få. Sedan sitter man i nästa stund och säger att det är ett för litet underlag. Men det finns säkert alternativ, säger han.
Hur ser ni på andra sträckor som inte är så välresta, tittar ni på att ta bort avgångar eller linjer där med?
– I dagsläget har vi inga större förändringar på de andra linjerna. Vi har en geografisk tillgänglighet som är viktig. Att vi täcker hela regionen. Vi plockar inte bort något i dagsläget, det är förändringen på Hammarötrafiken som är den stora förändringen, säger Markus Bergman.
Värmlandstrafik lägger om tabellerna – presenterar flera nyheter