Hoppa till huvudinnehållet

Trebarnsmamma om att inte ha råd med julklappar: ”Fått låna pengar till mat”

Publicerad:
Anna är en ensamstående mamma till tre barn. Hon har det svårt att få ekonomin att gå ihop och får därför stöttning från Julhjälpen Filipstad med omnejd. (Genrebild)
Anna är en ensamstående mamma till tre barn. Hon har det svårt att få ekonomin att gå ihop och får därför stöttning från Julhjälpen Filipstad med omnejd. (Genrebild) Foto: Meek

SAKER VI INTE PRATAR OM. Ensamstående Anna försörjer sina barn på en lön där mer än hälften av pengarna går åt till att betala av skulder.

Att ha råd att köpa julklappar är en omöjlighet, om det inte vore för Julhjälpen.

– Det har hänt att vi fått låna pengar för att ha mat på bordet. Jag är så oerhört tacksam att den här hjälpen finns! säger hon.

Enligt de senaste siffrorna levde nästan 200 000 barn i Sverige under 2019 i ekonomisk utsatthet - det visar Rädda Barnens rapport som publicerades tidigare i år.

Av dessa barn (0-17 år) bodde 546 i Filipstad. Detta innebär att 27,2 procent av alla 2 006 barn som då befolkade kommunen levde i barnfattigdom.

Dessa siffror berättar även att Filipstad har den näst högsta barnfattigdomen i landet. Bara en kommun har en sämre utgångspunkt, nämligen grannkommunen Hällefors.

Av kommunens 1 295 barn levde 372 i ekonomiskt utsatta hushåll, det vill säga 28,7 procent.

Vetskapen om att många har det svårt att få ekonomin att gå ihop och att det inte finns utrymme för något litet extra i budgeten, som julklappar, var det som la grunden till att Julhjälpen Filipstad med omnejd, år 2019 startades upp.

Vill ge alla familjer en god jul: ”Många har det tufft”

”Ska inte skämmas”

FT har pratat med en av de familjer som för andra året i rad får stöttning av Julhjälpen.

Anna heter egentligen något annat men har valt att vara anonym, dels på grund av omtanke gentemot sina barn, dels med anledning av att, som hon uttrycker det, ”det pratas mycket på små orter”.

– Egentligen ska jag väl inte må dåligt över att jag söker hjälp, och det gör jag inte heller, men jag vet att man kan bli väldigt utpekad och det blir prat. Det är väl det jag känner är mest jobbigt, förklarar hon.

Anna är som nämnt ensamstående och har tre barn att försörja. Hon berättar att hon stundtals brottas med psykisk ohälsa och att hon på grund av det en period fick förlita sig på försörjningsstöd.

– Förra året var det ännu svårare med ekonomin i och med att jag då levde på försörjningsstöd och de (socialen) krånglade lite för mig - jag fick inte pengar för vissa månader för att jag var tvungen att söka minst 20 jobb, de hade väldigt höga krav.

”Hur ska jag klara det?”

När julen närmade sig 2020 steg också stressen hos Anna - hur skulle hon ha råd att ordna en fin högtid för familjen?

–Det blev ju värre med mitt psykiska mående när jag inte hade någon ekonomi och kände - hur ska jag klara av det här med julklappar till barnen?

Svaret på hennes funderingar blev Julhjälpen. Fanny Folkesson drog igång initiativet för tre år sedan och sköter sedan ifjol insatserna tillsammans med Sandra Persson.

Anna, vad betyder Julhjälpen för dig och familjen?

– Det betyder jättemycket! Jag är jättetacksam - det här gör att barnen kan få en fin jul. Nu har de mormor och morfar som de kommer få paket av, men jag känner att jag också vill kunna ge dem något, säger Anna och förklarar att familjen i övrigt inte direkt har något kontaktnät.

– Vi sitter mest själva. Vi har inte massa släktingar vi är hos och så där, så barnen får inte några klappar från något annat håll.

Jobbigt och ovisst

Även om den ekonomiska situationen förändrats till det bättre för Anna och familjen så är det fortfarande tufft. Sedan i somras har Anna ett arbete, men har löneutmätning - mer än hälften av de pengar hon tjänar går åt till att betala av skulder.

– Jag försöker att ringa för att de ska dra mindre, men de säger att det är jättesvårt. Jag har jobb nu men vet inte hur länge, så vi får väl se hur det blir, säger Anna och tillägger:

– Det är jobbigt att det är så ovisst, det tar på en liksom, psykiskt. Och sen det här med jul - man vill ju att barnen ska få en bra och fin jul, som alla andra barn. Och det är inte lätt.

Som tur är får Anna och familjen stöttning av Julhjälpen även i år.

– Prio ett är att man har mat på bordet, så jag känner att om jag får hjälp med julklappar så betyder det jättemycket, det är till jättestor hjälp.

Barnen märker

Att få livet att gå ihop ur ett ekonomiskt perspektiv är något Anna brottats med länge, även barnen har stundtals märkt av hennes frustration över en tom plånbok.

– Det har varit jobbigt - jag har behövt att låna pengar för att få mat på bordet. Men, nu har det rättat till sig efter att jag börjat jobba, säger Anna och tillägger:

– Fast när det kommer till att ha råd med något utöver det vanliga - julklappar till exempel, blir det ändå svårt för mig. Så det är just därför jag söker.

Vet barnen om att du sökt till Julhjälpen?

– De vet om det. De har inte sagt något speciellt om det, utan de tycker det är bra att det finns hjälp. Och jag hoppas att jag själv kan hjälpa till när jag får bättre ekonomi, när jag blir av med skulderna. Att jag också kan åka runt och hjälpa eftersom jag om någon vet hur det är att vara i den här situationen. Jag tror att när man varit med om saker och ting då är det en självklarhet att man hjälper till.

Är det många runtomkring som känner till er situation?

– Jag vet inte, de känner nog till lite eftersom vi bor i en liten kommun.

Är det lätt att vara öppen med att man har det tufft ekonomiskt, att man till exempel inte har råd med julklappar till barnen?

– Jag tror att det är fler som behöver hjälp än vad man tror. Och att det är många som inte törs berätta och inte törs söka hjälp, men jag tänker på barnens bästa - att det är för deras skull man gör det, man vill att de ska ha det bra. Man vet ju själv när man var barn och fick öppna julklappar - vad roligt det var!

Anna avslutar:

– Och det är därför jag vill berätta om det här - för att andra ska veta att det finns hjälp att få och för att lyfta det fanatiska jobb Sandra och Fanny gör. En del tror att pengarna går till något annat, rakt ner i deras egna fickor, men så är det verkligen inte! Jag är så oerhört tacksam - utan dem hade vi inte fått en bra jul.

Barnfattigdom i Sverige, grafik.
Barnfattigdom i Sverige, grafik. Foto: JOHAN HALLNÄS/TT
Jozefine förlorade sin son: ”Det var det sista skriket jag fick höra från honom”Maja och familjen ryter ifrån: ”Jag förstår inte hur folk kan vara avundsjuka”

Artikeltaggar

BarnfattigdomFilipstadFilipstads kommunJulJulhjälpenPengarRädda BarnenSaker vi inte pratar omSamhälleVälgörenhetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.