Till minne: Runo Gäärd

Publicerad:

Runo Gäärd har avlidit den 25 oktober, på sin 83:e födelsedag. Han sörjes närmast av hustrun Erika, sönerna Peter och Tomas samt dottern Marie-Louise från ett tidigare äktenskap, med sina familjer.

Vår gamle vän Runo har efter en längre tids sjukdom lämnat oss. Runo valde tidigt ledarskap som sitt motto, ett värv som började redan i ungdomsåren genom KFUM-scouterna. Han fortsatte ledarskapet genom militärutbildning på Karlberg, följt av bland annat militärhögskola.

Runos kunskaper fick en skarp tillämpning genom tjänstgöringar i Kongo, där han deltog i de avslutande striderna som chef för tätplutonen under anfallet mot Kaminaville, Cypern och som observatör i före detta Jugoslavien.

En annan tillämpning var som lärare vid Infanteriets kadett- och aspirantskola i Halmstad och som skolchef vid en motsvarande regional kadettskola i Karlstad. Han tjänstgjorde också vid dåvarande Försvarets sjukvårdsstyrelse i Karlstad och slutade sitt arbetsliv vid Milostab Bergslagen.

Runo hade även stora idrottsliga framgångar i IF Göta under sin ungdom, han höll bland annat en tid distriktsrekordet på 400 meter i Värmland. Han var även en period ordförande i idrottsföreningen Boltic. Runo hade flera kulturella intressen, bland annat var opera en stor favorit. Runo fick många vänner och umgicks i ett flertal kamratföreningar. Återkommande träffar med gamla kollegor gladde honom mycket.

Nu är kulturinslagen till ända, liksom träffarna och våra återkommande samtal. En god vän och kollega har slutat sitt ledarskap efter en lång tids kamp mot hälsan. Vi sörjer vår vän, saknar gammal vänskap, men bevarar alla goda stunder i våra minnen.

Jarl Lundgren och Arne Eklund, tidigare arbetskamrater

Artikeltaggar

DödsfallFamiljFörsvarsmaktenTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare