Såta återvänder till fotbollen - tar över Lysvik: ”Kul och inspirerande”

Publicerad:
Rutin och engagemang i massor får Lysviks IF med Stefan ”Såta” Johansson som tränare. Foto: Lysviks IF

Efter två år utanför fotbollen är en av Fryksdalens stora tränarprofiler tillbaka i rampljuset.

Stefan ”Såta” Johansson blir ny huvudtränare för Lysviks damlag.

Vid sin sida får han Alina Miller, som går från spelare till ledare under sin långa rehabperiod.

– Jag är nu frisk från hjärtproblemen och var sugen på att komma tillbaka, säger han till FB.

Han ersätter därmed Richard Östlund, som styrde skutan i två år.

Just två år är tiden som Stefan Johansson varit borta från fotbollen.

Efter en lång och framgångsrik tränarkarriär valde han, 2019, att ta ett steg tillbaka.

Men nu är han alltså tillbaka - för första gången i Lysviks IF.

– Under mitt sista år i IFK Sunne, efter hjärtinfarkten, var jag varken mentalt eller fysiskt tillbaka. Nu har jag varit ifrån fotbollen, som varit hela mitt liv, i två år. Och jag har känt mig sugen på att komma tillbaka, nu när jag är frisk igen.

När möjligheten att ta över Lysvik dök upp, kändes det helt rätt.

– Jag har varit med lite under året och hjälpt till i Lysviks damlag. Det är en stark och trevlig grupp med fantastisk sammanhållning.

Han jämför med ett av sina tidigare lag som han coachat.

– Det finns likheter med Mallbacken, främst att gruppen funkar såpass bra tillsammans. En annan del i varför jag ville detta är att återväxten bland tränare är så dålig i kommunen. Alina Miller har haft otroligt mycket oflyt med skador, men hon vill verkligen bli tränare och jag vill hjälpa till och ge henne alla verktyg till att lyckas.

En annan viktig parameter är Lysviks IF som förening.

– Jag kände inte till klubben så mycket innan, men nu har jag träffat många runt om kring, så som Kristina Svensson. Deras engagemang är oerhört viktigt. Alla föreningar tappar sina ideella krafter, men i Lysvik finns det en stark grund.

Flera ledare klara

Förutom att Alina Miller blir assisterande tränare står det även klart att hennes pappa, Mikael Jönsson, kliver in som lagledare tillsammans med Simon Wahl (gör sin tredje säsong).

Han hoppas även utöka ledarstaben ytterligare under december.

Skyttedrottningen Alina Miller kliver in som assisterande tränare, samtidigt som hon ska ta sig tillbaka från sin andra korsbandsskada på två år.
Skyttedrottningen Alina Miller kliver in som assisterande tränare, samtidigt som hon ska ta sig tillbaka från sin andra korsbandsskada på två år.

På spelarsidan har Lysvik förfogat över en tydlig stomme i flera års tid.

”Såta” räknar därför inte med några stora förändringar.

– För mig blir det jätteviktigt att få till en sammansvetsad grupp, och jag har fått bra indikationer på att de flesta blir kvar. Då blir det kontinuitet och färre nyförvärv.

Han ser stora möjligheter med att ta över Lysvik i division 2.

– Det är ett väldigt talangfullt lag, vilket känns roligt för mig. Jag kommer att jobba för att tjejerna ska bli ännu mer noggranna med detaljer. Det finns fina grunder, bra passningsspel och en vilja att bli bättre.

Hur känns det att vara tillbaka i hetluften?

– Riktigt kul och inspirerande. Fotbollen har varit hela mitt liv, så nu när jag blivit frisk har jag så klart velat tillbaka, säger Stefan Johansson.

Artikeltaggar

Alina MillerFotbollLysvikLysviks IF damLysviks IF herrStefan Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare