Hoppa till huvudinnehållet

I kväll avgörs Månsbergets framtid: ”Har utrett den här frågan väldigt noggrant”

Publicerad:
Nu ska frågan om Månsberget slutgiltigt avgöras av kommunfullmäktige. Foto: Håkan Strandman

På torsdagskvällen ska fullmäktige säga ja eller nej till ett nytt handelsområde på Månsberget.

Frågan har varit mycket infekterad. Förhandstipset är att det blir ett ja med minsta möjliga marginal.

Den 16 november röstade kommunstyrelsen ja till att tillåta Olav Thon-gruppen att bygga ett 27 000 kvadratmeter stort handelsområde på Månsberget.

Det var andra gången kommunstyrelsen hade frågan på sitt bord. I september blev det också ett ja, men på det efterföljande fullmäktigemötet blev det en återremiss efter att S yrkat det för att man ville ha en ny oberoende handelsutredning.

Men någon sådan blev det inte utan ärendet skickades tillbaka till kommunstyrelsen som alltså den 16 november sade ja till handelsprojektet.

En rösts övervikt

Nu kommer frågan till fullmäktige igen för ett slutgiltigt avgörande. Troligen blir det ett ja med minsta möjliga marginal 31-30 eftersom M, C, L, KD och SD är för en handelsetablering.

– Jag tycker att vi har utrett den här frågan väldigt noggrant. Det framställs som all skog ska fällas på Månsberget, men så är det inte. Vi har minskat ner handelsytan rejält och sparar viktiga naturytor med rödlistade biotoper.

– Dessutom tillåter vi den typ av handel som inte finns i centrum, alltså skrymmande handel. Tyvärr har S bedrivit en lite populistisk politik där man har ändrat sig i frågan efter att tidigare sagt ja till handel på Månsberget, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD).

”Är väldigt kritiska”

Oppositionsrådet Anders Tallgren (S) konstaterar att frågan om Månsberget har varit komplicerad.

– Det finns väldigt många uppfattningar, aspekter och politiska motsättningar. Det blir lite ja eller nej till att bevara Månsberget även om en del natur bevaras vid ett ja. Samtidigt kommer området att byta karaktär väldigt mycket.

– Vi i S är väldigt kritiska till att majoriteten helt struntade i att göra en ny handelsutredning. Det är anmärkningsvärt, men vi kommer inte driva Månsbergsfrågan vidare efter fullmäktigebeslutet, säger Tallgren.

Efter turerna – ja till detaljplanen för MånsbergetFrågan om Månsberget tas upp igen: ”För fort och oseriöst”Inget ja till handelsområde på Månsberget

Artikeltaggar

Anders TallgrenErik NilssonMånsbergetOlav Thon-gruppenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.