Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Det blir handelsområde på Månsberget

Publicerad:
Det blir ett handelsområde på Månsberget efter beslut i kommunfullmäktige. Foto: HP Skoglund

Kommunfullmäktige har sagt sitt. Under torsdagskvällen röstades förslaget att etablera ett handelsområde på Månsberget i Karlstad igenom – med minsta möjliga marginal.

Den 16 november röstade kommunstyrelsen ja till att låta Olav Thon-gruppen bygga ett 27 000 kvadratmeter stort handelsområde på Månsberget.

Det var andra gången kommunstyrelsen hade frågan på sitt bord. I september blev det också ett ja, men på det efterföljande fullmäktigemötet blev det en återremiss efter att S yrkat det för att man ville ha en ny oberoende handelsutredning.

Men någon sådan blev det inte utan ärendet skickades tillbaka till kommunstyrelsen som alltså den 16 november sade ja till handelsprojektet.

När fullmäktige under torsdagskvällen fattade ett slutgiltigt beslut gick förslaget igenom. Precis som enligt förhandstipset vann ja-sidan med 31-30.

Beslutet föranledes av en lång debatt där fler olika frågor togs upp – bland annat klimatpåverkan och hur centrumhandeln kommer påverkas.

Kommunalrådet Erik Nilsson (KD) var nöjd över beslutet.

– Jag är glad. Det är en satsning som kommer generera många jobbtillfällen för Karlstadsborna, framför allt för de yngre. Många kommer kanske få sitt första jobb på Månsberget. Jag är också glad att den handeln som kommer etableras på Månsberget inte kommer konkurrera med centrumhandeln.

Oppositionsrådet Anders Tallgren (S):

– Det var väl väntat men tråkigt. Det finns väldigt många starka argument emot den här satsningen, och det finns en väldig osäkerhet kring vad det ska ge i framtiden.

Fullmäktige godkände även detaljplanen för ett nytt resecentrum i Karlstad under kvällen.

Artikeltaggar

MånsbergetOlav Thon-gruppenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.