Insändare: Parkeringskaos på CSK - ett evigt letande!

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att det är för krångligt att hitta parkeringsplats vid Centralsjukhuset i Karlstad.
Foto: Lisa Olaison
I morse snurrade jag runt på baksidan av sjukhuset för att hitta en parkering. Lätt stressad och några minuter sen till jobbet. FULLT på stora personalparkeringen, FULLT på personalparkering nummer två, noll platser på patientparkeringen vid förlossningen och tre ynka platser kvar på tredje parkeringen som är både för personal och patienter.

I natt hade det dock snöat så folk hade inte ställt sina bilar inom parkeringsrutorna så de där tre platserna lös med sin frånvaro på grund av felparkerade bilar. Jag hade dock tur – en person åkte så jag fick plats och stämplade in några minuter sent. Hade gladeligen tagit buss eller cyklat för att inte behöva stressa över parkering, men bor i en annan kommun och behöver dessutom lämna och hämta på förskolan så annat än bil är inte aktuellt.

Det fick mig att tänka på min morfar och mormor, båda 80+, som besöker sjukhuset ibland. De brukar oftast gå in via Klarälvsentrén och lär få vara ute i mycket god tid för att snurra runt halva sjukhuset för att hitta parkering. Ja, det finns ett stort, fint och varmt parkeringshus under operationshuset men vill morfar 80+ köra ner där med sin bil? Nej, han känner att det både är trångt och krångligt och jag förstår honom. Många äldre föredrar en vanlig parkering ute än parkeringshus.

Vore det inte bättre att göra om det där parkeringshuset till personalparkering så kanske det finns plats för gravida kvinnor och deras partner, patienter och anhöriga som ska till operationshuset och alla andra som har behov av att parkera på baksidan men inte vill åka ner i parkeringshus? Jag hade gladeligen stått där men för en arbetsdag kostar det 80 kronor och då letar jag hellre personalparkering för 12 kronor (om jag lyckas haffa en plats på morgonen) eller tar en patientparkering ute för 40 kronor. Tacksam svar från parkeringsansvarig person.

Det eviga letandet efter parkering

***

SVAR: Det kommer att vara ont om p-platser en tid

Tack för dina synpunkter! Ja, det är ont om parkeringsplatser på CSK-området. Det nya parkeringshuset gav oss ett välbehövligt tillskott, men byggandet av vårdmodulerna vid huvudentré-sidan har gjort att nästan lika många parkeringsplatser har försvunnit. En del av dem kommer tillbaka när vårdmodulerna är på plats, men många platser kommer vara borta under överskådlig tid. Det är också värt att känna till att när arbetet med byggnation på Centralsjukhuset drar i gång på allvar kommer ännu fler parkeringsplatser att försvinna från CSK-området. I projektet finns inlagt ytterligare ett parkeringshus, men det kommer att ta några år innan det är på plats.

Vi följer den beslutade strategin för parkeringar, och prioriterar i första hand platser för patienter och besökare till CSK. Vi har inga möjligheter att snabbt skapa fler parkeringsplatser, förutom intill seminariet. Där finns en öppen gräsyta och där har vi begärt bygglov för att kunna utöka antalet p-platser för CSK:s räkning. Vi vill dock inte ta denna yta i bruk annat än när det verkligen, verkligen är nödvändigt.

Alltså behöver vi jobba med olika typer av så kallade mobilitetsåtgärder, för att uppmuntra såväl besökare, patienter men framför allt medarbetare att ta sig till CSK på annat sätt än med bil. Vi genomför just nu ett projekt i regionen kring mobilitetsåtgärder runt just CSK-parkeringen, och vi letar efter medarbetare som kan vilja delta i det. Vi hoppas kunna hitta åtgärder tillsammans med kollektivtrafiken i regionen för att underlätta andra sätt att resa på. Så om du skulle vara intresserad av att delta i det projektet är du välkommen att höra av dig!

Annette Andersson

Fastighetschef

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.