Insändare: Inte bara rök – utan brinnande hjärtan för Värmland

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”I Värmland måste vi jobba tillsammans om vi ska bli ett ledande och dynamiskt landskap”, skriver Per-Inge Lidén, MP-politiker, i ett insändarsvar.
Foto: Lisa Olaison NWT
Signaturen ”Ingen rök utan eld” skriver i NWT den 8 december att Miljöpartiet bör lägga korten på bordet och berätta hur man ska kunna prata om miljö- och social utjämning när man är emot kärnkraft, är med och skapar höga priser på el och önskar ett fattigare Sverige där folk lever på gränsen till självhushåll.

Jag drömmer inte om ett fattigare utan ett modernt hållbart land där vi kan leva i harmoni med vår sköra planet. Vi har ett ansvar för att det finns ett blomstrande Värmland också om tusen år.

Vår fina värmländska industri bör utvecklas till att bli än mer hållbar – vilket är nödvändigt om den ska kunna fortsätta vara världsledande. Jag tror på järnvägsutbyggnad och snabba tåg till Stockholm och Oslo. Vi bör så snart som möjligt gå över till eldrift på bilar – en enklare teknik och kommer på sikt bli betydligt billigare. Kärnkraft är dyr och är inte hållbar över tid då den lämnar avfall som ska förvaras i 100 000 år. Vi bör fasa ut den på ett klokt sätt och bygga ut sol- och vindenergi som komplement till vattenkraften. Vår skog ska vi vårda väl. Det finns utrymme såväl för att bevara artrikedom och naturskog som att bruka den för uttag av trä och massa. Men då bör staten höja ersättningsnivåerna för de skogar vi ska skydda.

Men framför allt bör vi bygga ett samhälle där kulturen och människan är i centrum. Städer där det finns gott om grönska och plats för människor. Arbetstider som gör att folk får tid för både arbete, familj och fritid. En satsning på kultur och föreningsliv. Och de saker vi äger ska vara hållbara och producerade med miljömässig omsorg.

Många människor – särskilt ungdomar – far illa. Det vet jag som socialnämndsordförande. Vid dagens arbetsutskott hade vi ett trettiotal personärenden som rörde barn och unga. Det finns inga enkla lösningar. Det kommer alltid finnas människor som kommer i kläm. Men ett socialt ansvarstagande samhälle måste prioritera våra ungdomar. Vi behöver en välfärd som räcker till.

Jag tror att ett hållbart och ansvarsfull Värmland kommer innebära förändringar. Men inte mot fattigdom och självhushåll som signaturen antyder utan mot kulturell rikedom och mer gemenskap. Men då räcker det inte med lite rök från nån falnande brasa. Förändring kräver en eld som brinner i våra hjärtan. I Värmland måste vi jobba tillsammans om vi ska bli ett ledande och dynamiskt landskap. Tack för dina frågor.

Per-Inge Lidén

Värmländsk kandidat till riksdagen för Miljöpartiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.