Fritzon: Vi måste lösa det tillsammans

Publicerad:
Man löser inga frågor genom ett politiskt dokument beslutat i Bryssel om det inte fungerar i människors vardag, skriver Heléne Fritzon. Foto: Fredrik Persson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Det gäller att gemensamt upphandla vaccin, ta ansvar för att fler vaccinerar sig och att vi arbetar med vår beredskap för att hantera kriser gemensamt, skriver Heléne Fritzon.

Nu går 2021 mot sitt slut och det lackar mot jul. En tid för reflektion och omtanke. Ännu ett speciellt år som starkt har präglats av den pandemi som kommit över oss. Redan nu kan jag dra en slutsats. Framtidsutmaningar likt denna kan inte lösas på egen hand. Det krävs samarbete och solidaritet.

Just nu ökar smittspridningen med full kraft ute i Europa och världen. Samtidigt är vi i dag på en helt annan plats än för ett år sedan. Vi har genom att samla oss tillsammans uppfunnit ett vaccin som kraftigt reducerar risken för att dö i covid. Redan i dag börjar människor i EU få sin tredje dos som stärker skyddet ännu mer. Samtidigt måste vi arbeta med att höja vaccinationsgraden i alla våra medlemsstater.

Ska vi komma ur krisen, så måste vi fortsätta lösa det tillsammans. Det gäller att gemensamt upphandla vaccin, ta ansvar för att fler vaccinerar sig och att vi arbetar med vår beredskap för att hantera kriser gemensamt. Det gäller att ta lärdom av pandemin, för att stå bättre rustade inför liknande situationer i framtiden. EU:s roll blir central.

När vi går ihop och gör saker tillsammans kan vi lösa de värsta av kriser. På det här sättet kan vi också lösa våra största framtidsutmaningar. Genom det europeiska samarbetet kan vi på riktigt ta oss an utmaningarna som avgör framtiden.

Jag vill att Sverige ska gå före och visa att det är möjligt att ha högre ambitioner och motverka de krafter som vill dela upp oss. Vi ska vara ledande i arbetet för ett starkare EU, som står upp för demokrati, som skapar rättvisa jobb i hela EU, som tar ansvar för jämställdheten och för ett grönt Europa.

Klimatet är vår tids ödesfråga. Vi ska gå före genom att se klimatomställningen som en möjlighet. Idag pågår en grön industriell revolution i Sverige. Det gäller visa världen att framtiden finns i de gröna jobben.

När EU ställer om sin ekonomi, så måste det göras på ett rättvist sätt med jämställdheten i fokus. Vi har inte råd att människor hamnar efter och saknar framtidstro.

Jag vet genom mina år som kommunalråd i Kristianstad att om en förändring ska lyckas måste medborgarna vara med på resan. Man löser inga frågor genom ett politiskt dokument beslutat i Bryssel om det inte fungerar i människors vardag. Framgångsfaktorn är kunskap och rättvisa förutsättningar.

Det är med kunskap vi bygger motivation för medborgare och företag i Europa att vara med och förändra. Det här gäller oavsett vaccinationsmotstånd eller klimatförnekare. För det största hotet mot detta arbete är de högerextrema krafter som förnekar klimathotet, skapar klyftor mellan människor och ifrågasätter kvinnors rättigheter.

Mitt 2022 kommer gå till att motarbeta dessa krafter och istället ge vanligt folk rätt förutsättningar för att kunna vara med. Vi kan lösa klimatfrågan på samma sätt som vi tagit oss an pandemin. Låt oss visa att det är genom samarbete, solidaritet och framtidstro som vi kan lösa alla utmaningar. Jag vill se ett mer grönt och jämlikt EU under nästa år.

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker och delegationsledare (S)

Artikeltaggar

BrysselCoronavirusetEUEuropaparlamentetHeléne FritzonJämställdhetKlimatKristianstadSigneratVaccination

Läs vidare