Hoppa till huvudinnehållet

Artistens son gör klart inspelningarna: Brutalt ärligt om saknad

Publicerad:
Pierre Isacsson representerade Sverige i Eurovision och släppte uppmärksammade album på 70-talet. När han omkom i Estoniakatastrofen arbetade han med nytt material som hans son nu har färdigställt.
Pierre Isacsson representerade Sverige i Eurovision och släppte uppmärksammade album på 70-talet. När han omkom i Estoniakatastrofen arbetade han med nytt material som hans son nu har färdigställt. Foto: Privat/Anton Engblom

Pierre Isacsson vann Melodifestivalen med Family Four två gånger och gjorde uppmärksammade soloskivor på 70-talet. Nu har hans son Ludvig arbetat fram ett album utifrån tidigare outgivna inspelningar som Pierre Isacsson gjorde kort innan han gick bort i förlisningen av M/S Estonia.

NWT:s musikskribent Per Wiker har varit delaktig i arbetet.

Per Wiker har recenserat musik i NWT under många år. En artist som har betytt lite extra för honom genom åren är Pierre Isacsson, artisten med den djupa basrösten som fick en stor hit med låten "Då går jag ner i min källare". Isacsson var en av de som omkom när M/S Estonia förliste 1994 och nu har hans som Ludvig just färdigställt ett album med låtar som Pierre Isacsson arbetade med strax innan sin död. Per Wiker har varit delaktig bland annat som bollplank under arbetet med albumet.

– Pierre Isakssons skivor fanns med hemma när jag växte upp, berättar Per Wiker.

Med start 1974 släppte Pierre Isacsson totalt fyra album i eget namn under lika många år.

– Min pappa brukade nynna på hans låtar, så jag fick dem i blodet på något sätt, fortsätter Per.

– När jag flyttade hemifrån så köpte jag de där plattorna på loppis, jag hade ett sug efter dem.

Per Wiker
Per Wiker Foto: Fredrik Karlsson

Intresset för musiken handlade inte bara om nostalgi, i vuxen ålder upptäckte Per Wiker flera kvalitéer i de för honom så välkända låtarna.

– Låtarnas texter fick mig att börja fundera, och musiken kändes så välgjord. Men när jag försökte hitta mer information kring Pierre Isacsson fanns det ingenting skrivet. Han var helt bortglömd.

Per Wiker började samla material kring artisten och publicerade texter löpande på en blogg med start 2007. Bloggen växte och resulterade några år senare i boken "Jag vill andas samma luft som du". En uppdaterad version av boken är under arbete.

– Det var när min pappa gick bort som jag djupdök ner i Pierres musik. Det blev som en terapi. Jag fick också kontakt med sonen Ludvig under samma tid, han hittade min blogg och blev väldigt glad över uppmärksamheten kring sin pappa.

Ludvig Isacsson.
Ludvig Isacsson. Foto: Anton Engblom

Janne Schaffer medverkar

Vid tiden för sin bortgång arbetade Pierre Isacsson med nytt material. Han gjorde demoinspelningar som skulle skickas ut till skivbolag för att initiera ett samarbete. Arbetet med låtarna blev aldrig klart, men demoinspelningarna hittades på tre kassettband och det är de inspelningarna som nu möjliggjort det nya albumet "Innan slutet".

– Jag har fått höra de här demoinspelningarna och känt en stor entusiasm under arbetet med att arrangera och färdigställa låtarna – det är ett omfattande arbete som Ludvig har gjort.

Ludvig Isacsson har arrangerat sin pappas demoinspelningar till fullvärdiga låtar.
Ludvig Isacsson har arrangerat sin pappas demoinspelningar till fullvärdiga låtar.

Sången på inspelningarna har lyfts fram och fler instrument har lagts till. Bland de medverkande musikerna finns Janne Schaffer.

– Det har såklart varit en väldigt känslomässig upplevelse för Ludvig. Han har varsamt mejslat fram musiken utifrån sin pappas demos.

Pierre Isacsson aktuell med ny musik 27 år efter sin död
Pierre Isacsson aktuell med ny musik 27 år efter sin död Foto: Privat

Pierre Isacsson var i början av 70-talet medlem i Family Four som två gånger vann Melodifestivalen och fick representera Sverige i Eurovision. Efter den sista soloskivan 1977 blev hans arbete inom musiken allt mer sporadiskt, han gjorde några countryinspelningar – bland annat en svensk översättning av Kenny Rogers "The Gambler" och under en period kompades Pierre av det värmländska dansbandet Göran Zetterlunds. Men hans framträdanden blev allt färre med åren. De låtar som utgör "Innan slutet" var tänkta som en väg tillbaka för honom.

– Under åren har intresset för Pierre Isacsson växt. Det finns en kult kring honom, många unga upptäcker hans musik. Några av hans låtar tilltalar raggare och bilburen ungdom, han är väldigt bred i sitt uttryck. Låtar med humor blandas med mer allvarsamma.

Pierre Isacsson uppträder på M/S Estonia 1994.
Pierre Isacsson uppträder på M/S Estonia 1994.

Om du får jämföra musiken på det nya albumet med den han gav ut på 70-talet, vad känns igen?

– Det som inspelningarna har gemensamt är en känsla av tidlöshet. Varken musiken från 70-talet eller den som släpps nu är enkel att tidsbestämma, soundmässigt är den inte så präglad av sin samtid.

– Däremot så är låtarna i sig helt annorlunda. Det är en väldigt nedstämd och mörk man vi möter på "Innan slutet". Han låg i skilsmässa när många av låtarna skrevs, vissa är kolsvarta och brutalt ärliga om längtan och saknad. Jag tror att Ludvig många gånger blivit tagen av sin pappas tankar.

Vad tror du det är som ligger bakom intresset för Pierre Isacssons musik?

– För mig är det mycket rösten som berör. Han sjunger med en värme och känsla. Vi har märkt av responsen att många har saknat den rösten, det är en efterlängtad skiva.

Pierre Isacssons "Innan slutet" finns ute på digitala plattformar, vinylutgåvan kommer först nästa år.

En tid av sorg och rädsla för Malte Hallquist: "Hjärtat är bångstyrigt"

Artikeltaggar

Bilburen ungdomDansbandEstoniakatastrofenEurovision song contestFamiljJanne SchafferKändisarLudvig IsacssonMänskligtMelodifestivalenMusikNöje/KulturNWTVisa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.