Olof Wretling en av årets vinterpratare: ”Lika livrädd varje gång”

Kändisar
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Olof Wretling är en av årets vinterpratare i Sveriges radio.
Foto: Mattias Ahlm
Det har blivit en tradition. Olof Wretling tar på sig de virkade vantarna och pratar om livet i både det stora och det lilla under mellandagarna. Nu är det klart att han för nionde gången vinterpratar i Sveriges radio.

Karlstadsbon Olof Wretling är aktuell på många fronter – scenframträdanden, film och tv-serier samt manus och regi-arbete. Men bland alla de syltburkar han gärna doppar fingrarna i finns ett uppdrag som han håller väldigt nära hjärtat – att vinterprata i P1.

– Det är galet att få göra detta för nionde gången, säger Olof Wretling med varm stolthet i rösten.

"Vinter i P1" är en avknoppning på Tage Danielssons "Sommar i P1" som är en svensk radios tyngsta klassiker. Vinterpratarna lockade i snitt 466 000 lyssnare per avsnitt i fjol och då tillkommer flera hundratusen som lyssnar i efterhand.

– Just att få öppna fönstret och ställa frågan: "Vad vill jag dela med mig av?", det är fantastiskt. Den här gången kom ämnet till mig tämligen direkt. Jag har nog aldrig tidigare varit ute på så personlig mark.

Att skapa en timmes pratmanus – en monolog – tarvar både eftertanke och dramaturgi.

– I år har jag valt att prata om något som är här och nu, något som inte bottnar i en tillbakablick. Det har varit oerhört utmanande och läskigt att göra.

Nionde vinterpratet för Olof Wretling.
Foto: Mattias Ahlm

Komiker och trebarnsfar

Utan att vilja avslöja för mycket för lyssnarna berättar Olof Wretling om förbjudna tankar och om att maxa sin ålder.

– De förbjudna tankarna bär vi nog alla på – tankar på att förändra sig, att man inte duger så som man är. I dag är jag 46, snart är jag 50 och sedan 60. Hur kan jag maxa den ålder jag befinner mig i just nu? Vilka är idealen som ställs på mig? Som ung var det viktigt att lyssna på rätt band. Vad gäller för en 46-årig komiker och trebarnsfar? Mitt program kommer att handla en del om att gå vilse i det där. Kanske är det bästa att omfamna den man är?

Han nämner företeelser som jakten på den perfekta kroppen och de personliga skavankerna som vi själva ser men inte andra.

– Vi tampas alla med det där och mitt vinterprat blir en personlig resa i det som jag hoppas att lyssnarna vill ta del av.

Vinter i P1 – här är hela listan

25/12: Åsa Larsson, författare

26/12: Antje Jackelén, ärkebiskop

27/12: Olof Wretling, skådespelare, regissör, komiker

28/12: Bianca Kronlöf, skådespelare, komiker, författare

29/12: Mikael Niemi, författare

30/12: Bi Puranen, forskare

31/12: Rickard Söderberg, operasångare

1/1: Mustafa Can, skribent

Vinter i P1 sänds i P1 kl. 13.00 och 22.05. Poddversioner av samtliga program släpps 25/12 kl. 07.00.

I ett försök att sätta fingret på varför vinter- och sommarprogrammen överlag lockar så många lyssnare vill Olof Wretling lyfta fram de ofta väldigt personliga berättelserna.

– Berättandet fångar oss tror jag. I mitt program försöker jag få med både humor, allvar och lite trevlig musik. Det är ett väldigt bra format, man öppnar ett fönster och berättar för dem som väljer att lyssna. Här ges det tid att veckla ut en tanke.

Några av Olof Wretlings tidigare vinterprat har utvecklats till scenföreställningar och blivit film. Innehållet i programmen har en förmåga att "gå vidare på egen hand" som Olof uttrycker det.

– Ursäkta om det låter som en klyscha, men jag är lika livrädd varje gång jag ska göra detta. Känner mig som en porslinsvas som störtar mot marken. För det känns som ett väldigt fint uppdrag. Jag vill att det ska bli så jäkla bra som möjligt.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.