Det sjöng om gränshandeln, men sen kom smällen.
Tröskeln höjdes för inresor till Norge och kunderna försvann.
– Vi har ett tapp på 60–70 procent, säger Torbjörn Swartz, vd för Maximat.
Runt vecka 40 kunde gränshandeln börja jubla. Då släpptes trafiken ”fri” över gränsen igen.
– I två månader hade vi ett bra tryck, det var våldsamma nivåer på handeln. Det gick så det sjöng om det, men så small det, säger Torbjörn Swartz.
Den där smällen, den riktiga smällen, var när norrmännen tvingades till ett covid-test vid hemresan. Dessförinnan hade handeln sjunkit lite när inresescheman skulle fyllas i.
– Nu är det närmast katastrof, säger han om handeln för stunden.
Hur illa är det?
– Vi har ett tapp på 60–70 procent mot det vi hade före det här kom. Riktigt illa är det, det är inget det går att överleva på. Och den här gången får vi stå för alla kostnader själva längs med gränsen.
Skulle det rådande läget bli långvarigt så hoppas Torbjörn Swartz på politisk hjälp.
– Då är vi beroende av att de är snabba och försöker få till ett stöd för korttidspermittering. För det här är en stor grej. Det gäller inte bara matbutikerna utan hela gränshandeln. Det är många hundra arbetsplatser som det riskerar att bli varsel på.
Vad kan ni göra själva under tiden?
– Vi har rannsakat vårt sortiment, sålt ut vissa färskvaror och justerat scheman. Det är ju handel i gång, så vi vill tro och tycka att det blir bättre. Inresorna är inte stoppade, utan tröskeln är bara lite högre. Det är inte bara att sätta sig i bilen och åka över.
Förhoppning finns
De regler och restriktioner som gäller längs gränsen nu ska ses över efter 14 dagar. Det datum som Torbjörn Swartz och hans kollegor håller koll på är den 17 december.
– Men med omikronvarianten så är det osäkert om man kommer att ta bort testningen.
Samtidigt så finns en förhoppning om att handeln kommer öka lite den kommande helgen. Då går nämligen ”startskottet” för gränsjulhandeln, i och med att norrmännen får sin förtidspension samt halverad skatt.