Hoppa till huvudinnehållet

Kewab-grundaren Kenneth Wahlström har avlidit: ”En fantastisk entreprenör”

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Kenneth Wahlström fotograferad i sitt hem 2017, i samband med att NWT intervjuade honom.
Kenneth Wahlström fotograferad i sitt hem 2017, i samband med att NWT intervjuade honom. Foto: Lisa Olaison

Företagsledaren Kenneth Wahlström, Karlstad har gått bort.

Han avled efter en längre tids sjukdom, 74 år gammal.

Kenneth Wahlström var en av de tunga näringslivsprofilerna i Karlstad och Värmland. Han var framför allt känd för att ha byggt upp Kewab-koncernen, en stor aktör inom infrastrukturbranschen, bland annat med uthyrning av entreprenadmaskiner till bygg- och anläggningsföretag. Produkter och tjänster inom transport, maskin och ballast var ett av affärsområdena, men under de 50 år Kewab funnits har koncernen växt och fått flera verksamhetsområden, bland annat husbyggnation.

– En fantastisk entreprenör, och en fantastisk person.

Det säger Mikael Larsson, som har jobbat med Kenneth Wahlström i 20 år. Mikael Larsson blev delägare i Kewab 2012 och i dag är han vd i Kewabs dotterbolag Utab.

Mikael Larsson beskriver Kenneth Wahlström som en affärsman ut i fingerspetsarna, som alltid var tillgänglig, oavsett tid på dygnet.

– Han jobbade mycket och var alltid vaken för nya idéer och projekt. Han ställde alltid upp.

Omtyckt person

Kenneth Wahlström var en skicklig affärsman med allt vad som krävs av en sådan, men i grunden var han väldigt enkel att ha att göra med, säger Mikael Larsson. Han var omtyckt av sin omgivning.

– Han såg inte skillnad på folk, han pratade med alla.

KBK-ledaren om Wahlström: ”Han var en vinnare”"Jag tycker att det är så kul att arbeta"

Stor sponsor

För allmänheten var Kenneth Wahlström också känd som en stor sponsor för den lokala idrotten. Bland annat fick fotbollen stort stöd av Kewab, inte minst genom Kewab arena på Våxnäs. Den bekanta airdomen restes 2016.

– Förhoppningen är givetvis att den ska ge staden bättre fotbollslag, sa Kenneth Wahlström till NWT då.

– Han hade ett brinnande hjärta för idrotten och för ungdomen, säger Mikael Larsson.

– Han hade en vilja att ge tillbaka.

Skicklig affärsman

Mikael Larssons bror Fredrik Larsson jobbade också ihop med Kenneth Wahlström länge. Fredrik Larsson blev vd i koncernen när Kenneth Wahlström 2012 valde att lämna över vd-jobbet. Även Fredrik Larsson beskriver Kenneth Wahlström som en både skicklig affärsman och en omtyckt person.

Kewabkoncernen hade en period åtta affärsområden, hundratals anställda och omsatte över en miljard. Fredrik Larsson var Kewabs vd från 2012 till att majoriteten i koncernen såldes.
Kewabkoncernen hade en period åtta affärsområden, hundratals anställda och omsatte över en miljard. Fredrik Larsson var Kewabs vd från 2012 till att majoriteten i koncernen såldes. Foto: Jonny Ohlsson

– För honom räckte det med ett handslag. Han var genuin. Han var en fantastisk affärsman men också en härlig person med en härlig humor, säger Fredrik Larsson.

– Det var en person man trivdes med, han fick omgivningen att trivas. Han var alltid sig själv.

– Han var rak och rättvis, och omtyckt av sin personal, som alltid var väldigt lojal.

Hans unika personliga egenskaper ihop med ett starkt sinne för affärer, var det som gjorde Kenneth Wahlströms framgångar, menar Fredrik Larsson.

– Plus att han jobbade väldigt hårt.

Genuint engagemang

När det gäller spronsringen till den lokala idrotten menar även Fredrik Larsson att det handlade om ett äkta engagemang från Kenneth Wahlströms sida.

– Han brann genuint för att hjälpa ungdomar och föreningar.

KBK-ledaren om Wahlström: ”Han var en vinnare”

Fotnot: 2017 såldes majoriteten i Kewab till investmentbolaget Triton Fonder. Kvar i bolaget var då fastighetsexploateringsverksamheten, hustillverkaren Huspartner och uthyrningsföretaget Kewab Rental.

Artikeltaggar

FamiljKarlstadKenneth WahlströmKewabNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.