Karlskogahyrorna klara – så mycket höjs din hyra: ”Aldrig roligt”

Publicerad:
Karlskogahem AB, med lägenheter bland annat på Värmlandsvägen i Karlskoga, höjer hyrorna med en och en halv procent 2022. Foto: Roger Gleisner

Karlskogahem och hyresgästföreningen är överens om hyrorna för nästa år. Överenskommelsen innebär en genomsnittlig höjning av hyresnivån med en och en halv procent.

Hyreshöjningen gäller lägenheter, förråd och lokaler som ägs av allmännyttan i Karlskoga, alltså Karlskogahem AB, från 1 januari 2022.

Höjningen innebär att snitthyran i Karlskogahem ökar från 1 070 kronor per kvadratmeter till 1 088 kronor per kvadratmeter årligen.

Genomsnittshyran

En genomsnittslägenhet med tre rum och kök på 64 kvadratmeter kostar 5 846 kronor i månaden efter hyreshöjningen.

Hyreshöjningen 2021 landade på 1,4 procent. Hyreshöjningen året före 2020, blev rejält omdebatterad och slutade i en tvist mellan Karlskogahem och Hyresgästföreningen där höjningen slutligen blev två procent efter beslut av hyresmarknadskommittén.

Marianne Svensson, ordförande i Hyresgästföreningen i Karlskoga, lämnade 2020 in en namnlista med 866 underskrifter från medlemmarna som en protest mot  Karlskoga kommuns vinstkrav på Karlskogahem. Mottagare var kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).
Marianne Svensson, ordförande i Hyresgästföreningen i Karlskoga, lämnade 2020 in en namnlista med 866 underskrifter från medlemmarna som en protest mot Karlskoga kommuns vinstkrav på Karlskogahem. Mottagare var kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M). Foto: Kajsa Juslin

– Det är aldrig roligt när hyrorna höjs. Vi har haft djupa diskussioner med Karlskogahem, som vi brukar ha. Men Karlskogahem har kostnader precis som alla andra, säger Marianne Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen i Karlskoga.

Är Karlskogahems hyror för höga?

– Som hyresgäst tycker jag absolut att hyrorna skulle vara lägre. Karlskoga kommun har ett avkastningskrav på Karlskogahem, det gör att hyrorna går upp. Det är bra att Karlskogahem har bra ekonomi, men någon måtta måste finnas, säger Marianne Svensson.

Godtagbar kompromiss

Karlskogahems vd Urban E Linder tycker årets förhandling slutade i en godtagbar kompromiss.

– Vi har haft en prisutveckling med en inflation på tre procent under året. Lönerna går upp, priserna på el och byggmaterial har rusat. Av de anledningarna känns en hyreshöjning på en och en halv procent naturlig och rimlig, men det är aldrig roligt att höja, säger Urban E Linder.

Har ni lämnat hyran oförändrad något år i modern tid?

– Periodvis har vi haft hyreshöjningar som varit lägre än inflationen, säger Urban E Linder.

Hör hyreshöjningarna ihop med avkastningskravet ni har?

– Nej. Årets hyra hör inte ihop med avkastningskrav. Det handlar enbart om kostnadstäckning.

Hur tänker ni inför 2023?

– Vi och Hyresgästföreningen har varit noga med att göra förhandlingar varje år. Riksbankens enda styrmedel är att justera räntan, höjs räntan blir situationen mer krävande. Likaså om kostnadsökningarna fortsätter i oförändrad takt. Jag vill inte spekulera, det får vi förhandlingen hösten 2022 utvisa.

Urban E Linder, vd Karlskogahem
Urban E Linder, vd Karlskogahem Foto: Lars Myr

Karlskogahem har avsikt att starta igång en tioårig underhållsplan under nästa år. Flera fastigheter väntas genomgå stamrenoveringar, bland annat.

Vill bygga nytt nästa år

Företaget planerar också en nyproduktion av lägenheter 2022, bygglov väntas lämnas in i januari.

– Jag har inte mycket att kommentera kring det i nuläget. Jag vill dock förtydliga att nyproduktion är en investering, som inte betalas av våra befintliga hyresgäster.

Karlskogahem ser behov av fler lägenheter centralt, främst treor men även fyror i viss mån.

– En stor målgrupp för oss är äldre som fortfarande bor kvar i sina hus, som saknar goda alternativ. Många av våra fastigheter är byggda under 1940-, 1950- och 1960-talet och vi bör föryngra beståndet, säger Urban E Linder.

Läs om hyreshöjningen i Degerfors här:

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadspolitikFlerfamiljshusHyresrätterKarlskogaKarlskoga kommun (org)KarlskogahemKommunpolitikNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare