Kritiken: Flera brister i hanteringen av John Walters placering

Publicerad:
HVB-hemmet stängdes efter John Walters död. Foto: Humana

Efter femårige John Walters död får nu Falu kommun, som ansvarade för HVB-placeringen i Hagfors, kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Kommunen har det yttersta ansvaret för barn som placeras i vård utanför hemmet och det är därför deras ansvar att se till att barn får en god, säker och trygg vård, säger Patrik Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Bland annat skriver Ivo att ”socialnämnden inte bedömt tillräckligt om förutsättningarna i det tilltänkta boendet motsvarade de behov som barnet hade”.

Det var i juni i år som femårige John Walter försvann från HVB-hemmet i Hagfors. Enligt Ivo har kommunen placerat femåringen på hemmet trots att man kände till så väl brister i säkerheten på boendet och hans speciella behov.

”Nämnden har även under placeringen fått kännedom om brister i säkerheten utan att agera”, skriver Ivo i ett pressmeddelande om sitt beslut.

John Walter, 5, avled i somras efter att ha försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors.
John Walter, 5, avled i somras efter att ha försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors.

Pappan varnade

John Walters pappa, Hans-Erik Sjöholm, gjorde en längre intervju med NWT där han bland annat pratade om att sonen inte ”fick springa iväg”.

– Jag talade om för dem bara att de skulle ta hand om en sak - att han inte fick springa iväg. Jag sa ”han får inte springa iväg, ni måste ha koll på honom, han är så snabb och stark”. Och de intygade det om och om igen, de betonade och lovade till 100 procent att de skulle ta hand om det, sa Hans-Erik Sjöholm då till tidningen.

Även detta tar Ivo upp.

”Av nämndens journalanteckningar framgår även att en av vårdnadshavarna vid flera tillfällen har uttryckt oro till nämnden om säkerheten på det HVB-hem där barnet placerades. Barnet hade behov av flera vuxna omkring sig och en skyddad gård för utevistelse”

Patrik Carlsson, avdelningschef på Ivo om kommunens brister:

– Det här är en mycket tragisk händelse som inte får ske igen. Kommunen har det yttersta ansvaret för barn som placeras i vård utanför hemmet och det är därför deras ansvar att se till att barn får en god, säker och trygg vård. I det här fallet har IVO konstaterat att socialnämnden brustit i sitt ansvar.

Följande brister har konstaterats

• Socialnämnden har inte försäkrat sig om att barnets behov av en trygg och säker vård kunde tillgodoses på det HVB där barnet placerades.

• Socialnämnden har inte säkerställt att den hade ett faktiskt samtycke från båda vårdnadshavarna till placeringen.

Läs mer:

Två anställda misstänks för femårige John Walters död på HVB-hemmetJohn Walter, 5, dog på HVB-hemmet: ”Han var mitt enda barn”Utredningen efter John Walters död klar – kommunen gjorde inte fel

Artikeltaggar

Falu kommunHagforsHumanaHVB-hemIvoVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare