Hoppa till huvudinnehållet

Stressad CSK-personal får hjärtklappning – skyddsombud kräver åtgärder

Publicerad:
Huvudskyddsombudet för Vårdförbundet begär åtgärder för bättre arbetsmiljö på avdelning 56 på Centralsjukhuset i Karlstad. Genrebild.
Huvudskyddsombudet för Vårdförbundet begär åtgärder för bättre arbetsmiljö på avdelning 56 på Centralsjukhuset i Karlstad. Genrebild. Foto: isabell Höjman/TT

Dubbelpass. Rädsla för repressalier. Hjärtklappning.

I en begäran om åtgärder beskriver Vårdförbundets skyddsombud en tuff arbetsmiljö på avdelning 56 på Centralsjukhuset.

Enligt begäran om åtgärder har arbetsmiljön varit tuff länge och under ett halvår ska facket ha haft dialog med arbetsgivaren. Men enligt huvudskyddsombudet Camilla Gustafsson har inga handlingsplaner för att få bort arbetsmiljöriskerna tagits fram.

Nu kräver hon att både den fysiska och psykiska arbetsmiljön ses över, så att krav och resurser är i balans och att arbetsgivaren ser till att bemanna avdelningen tillräckligt dygnet runt och alla dagar i veckan. Till det kommer krav på en prioriteringslista så att det framgår ”vilka arbetsuppgifter som ska tas bort, när belastningen är för hög” och på att personalen ska kunna ta rast.

Dubbelpass på 15–18 timmar

I begäran beskrivs flera brister i arbetsmiljön.

Det handlar om oro för att drabbas av repressalier när man tar upp arbetsmiljöproblem. Den oron ska finnas hos både personal och skyddsombud. Vårdplatsbrist på andra avdelningar bromsar patientflödet på avdelningen och det är vanligt med beordrad övertid och dubbelpass på mellan 15 och 18 timmar för att täcka personalbristen.

Camilla Gustafsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, beskriver att personalen på avdelning 56 på CSK har svårt att hinna ta rast, äta och gå på toaletten.
Camilla Gustafsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, beskriver att personalen på avdelning 56 på CSK har svårt att hinna ta rast, äta och gå på toaletten. Foto: ULFHUETT

Huvudskyddsombudet beskriver också stort ansvar och mycket stress när personal slits mellan olika arbetsuppgifter, ”vilket ger en omöjlig situation då patienter i olika grad blir drabbade”. Personalen har svårt att hinna äta och gå på toaletten och det förekommer problem med hjärtklappning, enligt begäran om åtgärder.

Skyddsombudet ser en risk för att utmattning hos personalen gör läget än värre och skriver att personalomsättningen är hög för att anställda slutar på grund av arbetsmiljön.

Huvudskyddsombudet kräver svar senast den 17 december.

”... ett fantastiskt arbete”

NWT har varit i kontakt med Maria Ädling, verksamhetschef för hjärt- och akutmedicinkliniken. Hon meddelar att hon inte har möjlighet att delta i en intervju, men skriver i en mejlkommentar:

”Jag är väl medveten om de utmaningar som finns vad gäller arbetsmiljön och detta vi arbetar med hela tiden.

Vad gäller frågorna som lyfts i begäran har vi redan en dialog med våra fackliga organisationer som fortsätter.

Mina medarbetare gör ett fantastiskt arbete och jag tycker givetvis att det är av största vikt att vi har en god arbetsmiljö i hela verksamheten.”

Nyligen rapporterade NWT om att skyddsombud för Vårdförbundet och Kommunal begär åtgärder för bättre arbetsmiljö på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Här kommer vissa åtgärder att vidtas.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.