Nygamla åtgärder: Munskydd och hålla avstånd

Publicerad:
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Glöggminglet och julfesten är inte i fara för den som är vaccinerad. Men nu återinförs rekommendationer om att hålla avstånd och ha munskydd på trånga bussar.

Om smittläget förvärras är regeringen redo med tuffare åtgärder, som vaccinationsbevis på krogen.

Smittspridningen i Sverige ökar, men fortfarande är det från låga nivåer. Och till skillnad från förra vintern är nu många vaccinerade, vilket gör att färre blir svårt sjuka.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Steg ett i regeringens nya handlingsplan för att införa smittskyddsåtgärder gäller från onsdag den 8 december. Där finns bland annat den välkända uppmaningen om att hålla avstånd och undvika trängsel. Den gäller nu alla, inte enbart ovaccinerade.

– Vuxna ska hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Även rekommendationen om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken återinförs. Och restauranger måste se till att det inte uppstår trängsel.

Dessutom ska arbetsgivare se till att anställda kan jobba hemifrån i viss mån och undvika att det blir trängsel på arbetsplatsen.

Julbord med avstånd

Men det finns ingen anledning att avboka julbordet för den som är vaccinerad.

– Om man är frisk och inte har symtom kan man delta i olika samhällsrelaterade evenemang, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Som grundregel gäller dock för alla att försöka hålla avstånd och undvika trängsel, understryker hon.

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 personer. Om smittläget förvärras kommer vaccinbevis även införas i fler verksamheter.

– Regeringen kommer i morgon (onsdag) att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter, som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Aktuell i steg två

Remisstiden är tio dagar, men Hallengren understryker att denna åtgärd inte är aktuell nu, utan först i steg två av åtgärdsplanen.

I steg två, då smittspridningen har ökat väsentligt och trycket på vården ökat, kommer det också att krävas vaccinbevis för samlingar med färre än 100 personer.

Andra åtgärder i steg två är att fler måste jobba hemifrån, att föreningar ställer in större tävlingar och läger och att vuxna inte ska spela match. För universitet och andra lärosäten kan det då också bli aktuellt med distansundervisning.

I ett läge med mycket hög smittspridning – i steg tre – återinförs distansundervisning på gymnasiet, uppmaning till få nära kontakter, begränsade öppettider på krogen och maxantal i butiker.

Kan andas ut

Finansminister Mikael Damberg (S) tror att många restauranger andas ut nu när det inte blev hårdare restriktioner. Folkhälsomyndighetens uppmaning begränsas till att restaurangerna ska se till att det inte blir trängsel.

– Det är inte en rekommendation att ställa in julbordet eller att inte gå ut med familjen eller vänner på restaurang. Förutsättningen är att man är vaccinerad, det är det som är viktigt i det här läget, säger Damberg.

– Det är viktigt att vi inte pratar fram en situation där restaurangerna inte kan ha kunder för att folk inte förstår vilka regler och rekommendationer som gäller.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenKarin Tegmark WisellLena HallengrenMagdalena AnderssonMikael DambergPolitikStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare