Hoppa till huvudinnehållet

Mystiskt "spökroder" gäckar skärgårdsmuseet

Publicerad:
Rodret är stort. "Det måste ha varit en större båt", säger Solweig Nyström i styrelsen för Hammarö skärgårdsmuseum.
Rodret är stort. "Det måste ha varit en större båt", säger Solweig Nyström i styrelsen för Hammarö skärgårdsmuseum. Foto: privat

Vilken typ av båt kommer det röda "spökrodret" ifrån?

Det undrar Hammarö skärgårdsmuseum som hoppas att någon kan berätta mer om båten Anna af Tynäs.

– Vi har bara rodret och ingen båt och vi vet inte hur Anna af Tynäs såg ut, berättar Solweig Nyström i styrelsen för museet.

Föreningen har precis byggt klart en fiskebod som ska fyllas med fiskeredskap till sommaren. Många av redskapen är donerade av Arne Eriksson.

Namnet Anna af Tynäs syns tydligt på rodret.
Namnet Anna af Tynäs syns tydligt på rodret. Foto: Privat

– Han var son till en fiskare på Hammarö och hans morfar fiskade också. Vi hittade rodret bland de redskap som han har skänkt, men vi är säkra på att det inte kommer från honom. Vi vill visa upp rodret i utställningen vi bygger upp i fiskeboden, men det skulle vara mycket mer intressant om man visste hur båten det kommer ifrån sett ut, säger Solweig Nyström.

Eftersom det är stort måste Anna af Tynäs ha varit en större båt.

– Det är inte ett vanligt roder. Kanske det fanns en båt före Tynäsbåtarna som folk kunde åka med in till Karlstad, funderar hon.

Taklagsfest

På onsdag, den 8 december, är det taklagsfest och då kan alla som är intresserade titta på den nya fiskeboden och besöka museet. Det serveras glögg och det kommer att finnas en rejäl brasa att värma sig vid.

Artikeltaggar

FamiljFiskeHammaröSjöfartSkärgårdsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.