Hoppa till huvudinnehållet

Polisen tar krafttag mot rattfyllor: ”Alldeles för många som är påverkade”

Publicerad:
Reporter Fredrik Erlandsson
Fredrik Erlandsson
fredrik.erlandsson@nwt.se
Tiden runt jul och advent brukar betyda mycket mat och dryck. Med anledning av det sistnämnda håller polisen nu en trafikvecka där fokus ligger på att uppmärksamma alkohol i trafiken.
Tiden runt jul och advent brukar betyda mycket mat och dryck. Med anledning av det sistnämnda håller polisen nu en trafikvecka där fokus ligger på att uppmärksamma alkohol i trafiken. Foto: Sandra Österman

Förra året omkom 204 personer i trafiken i hela landet, en stor faktor bakom det var alkohol- eller narkotikapåverkade förare.

Under vecka 49 fokuserar polisen på nykterhet i trafiken.

Det är under den här veckan, vecka 49, som polisen i en nationell trafikvecka fokuserar på nykterhet och vikten av att aldrig köra bil påverkad.

– Självklart ska man låta bilen stå när man har druckit alkohol, då risken för en allvarlig eller dödlig olycka mångfaldigas när alkohol eller droger är inblandade. Förhoppningen är att vi genom synliga kontroller förebygger brott och minimerar antalet onyktra förare på våra vägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande på Polismyndighetens hemsida.

Enligt Trafikverket har cirka 20 procent av de motorfordonsförare som dör i trafikolyckor, alkohol i kroppen. Vid singelolyckor är det ungefär 35 procent. Trafikverket har en nollvision kring dödsfall i trafiken, att skala bort de olyckor och dödsfall som beror på alkohol är därför av stor vikt.

– Den som är påverkad har bland annat längre reaktionstid och försämrad uppmärksamhet vilket ökar risken dramatiskt att dö eller bli svårt skadad i trafiken samt orsaka att andra skadas i trafiken. Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Får blåsa

Anders Karlsson, gruppchef på polisens trafiksektion region Bergslagen, säger att det är ett återkommande problem med onykterhet i den värmländska trafiken.

– Ja, det är väl alldeles för många som är påverkade i trafiken, både av alkohol och av droger.

Kontrollerna kommer bestå av ”vanliga” kontroller där förare får blåsa i en alkomätare. Alkoholrelaterad rattfylla är därför lättare att upptäcka på plats. Narkotikapåverkan är desto svårare.

Kontrollen görs genom att kolla avvikande beteende, nervositet eller undvikande svar kring narkotikabruk och medicinintag.

Finns det någon plan över var ni kommer vara under veckan?

– Vi kommer vara på så många ställen som möjligt, lite överallt. Vi försöker ha så bra bredd och kontroll över Värmland som möjligt, och det gäller ju även lokalpolisområdena. Det är tätorter, större vägar och vad som tänkas kan. Kända ställen.

Kända ställen, är det någon sträcka som är extra utsatt?

– Ja, vi har ju en hel del tips över en vissa vägavsnitt som onyktra kanske tar.

Artikeltaggar

Anders KarlssonDrograttfylleriPolisenRattfylleriTrafikTrafikverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.