Hoppa till huvudinnehållet

Ny ökning: Så många covidsjuka ligger på sjukhus i länet efter helgen

Publicerad:
En covidpatient får intensivvård i Värmland.
En covidpatient får intensivvård i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Allt fler covidsjuka vårdas på sjukhus i Värmland. På måndagsförmiddagen var 19 patienter med sjukdomen inlagda på något av länets sjukhus.

Antalet inlagda covidpatienter är relativt högt i Värmland jämfört med många andra regioner.

Några omikronfall hade inte upptäckts i länet på måndagsförmiddagen.

Av de 19 patienterna får en intensivvård. Det innebär att det totala antalet sjukhusvårdade covidpatienter har ökat med tre sedan i fredags. På iva är läget oförändrat.

Maria Berglund, verksamhetschef för infektionskliniken, sa till NWT i torsdags att de som läggs in tillhör två kategorier:

– Det är äldre som inte hunnit få sin dos tre än och som vaccinerade sig för ett bra tag sedan, och yngre ovaccinerade

Ganska många inlagda

En jämförelse som SVT gjort visar att Värmland har relativt sett många inlagda covidpatienter. I Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län vårdades totalt nio covidpatienter på vanlig vårdavdelning den 2 december. Invånarantalet i de tre regionerna är drygt 800 000 personer, jämfört med Värmlands drygt 280 000.

Även Hallands län hade i början av december färre covidpatienter på sjukhus, trots en större befolkning än Värmland.

Gävleborgs, Dalarnas och Örebro län har ungefär lika många invånare som Värmland. Den 2 december vårdades 14 covidpatienter på vanlig vårdavdelning i Värmland. För Örebro var siffran 10, i Gävleborg 7, medan Dalarna låg på ungefär samma nivå med 13 inlagda.

Det enda länet med jämförbar befolkningsmängd och fler inlagda patienter än Värmland den 2 december var Västmanlands län som då vårdade 17 personer på sjukhus, enligt SVT:s sammanställning.

När det gäller antalet covidpatienter på iva hade jämförbara regioner noll eller en patient inlagd på måndagen, enligt SVT.

Inga fall av virusvarianten omikron har upptäckts i Värmland hittills, meddelade smittskyddsläkare Anna Skogstam på måndagen. Några misstänkta fall fanns inte heller då.

På tisdagen lämnar Region Värmland en fullständig lägesbild över pandemin.

Läs tidigare artiklar:

Nya siffror: Så gamla var covidpatienterna som fick vård i VärmlandKarlstadspolitikern vill införa vaccinkrav: ”Skydda våra äldsta och mest sköra”Lika många yngre som äldre behöver sjukhusvård: ”Motigt när det ökar”Smittskyddsläkaren: Här är främsta anledningen till varför antalet fall ökar

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetIntensivvårdRegion Örebro länRegion VärmlandSjukvårdSVTVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.