Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin ställer till det – här är moskébyggets plan B

Publicerad:
Rauf Ahmadi, talesperson för Islamiska kulturföreningen i Karlstad, hoppas kunna börja bygga 2022. Foto: Lisa Olaison

Moskén i Karlstad har varit godkänd för byggnation i omkring tre månader. I samband med att det godkändes berättade Rauf Ahmadi om planen att börja bygga efter årsskiftet.

Planen ligger kvar men det finns vissa försvårande omständigheter.

– Om pandemin släpper är det lätt för oss att bara börja. Om inte begränsas vi och insamlingen, säger han till NWT.

I september kunde NWT berätta att bygget av moskén på Rud i Karlstad kunde vara igång efter årsskiftet om allt går som det ska.

Nu säger Islamiska kulturföreningen i Karlstad ordförande Rauf Ahmadi att planen fortfarande ligger kvar – om än med vissa frågetecken.

– Förra veckan pratade jag med ett företag om att börja bygga nästa år, vad det finns för alternativ och om vi kan dela upp det i olika delar. Tyvärr är det fortfarande svårt att röra oss fritt vid tanke på pandemin. Om allt går igenom som vi planerat är tanken att börja nästa år, vilken månad det blir är inte helt klart, säger han.

Tar det i etapper

Ett problem är att donationerna inte kommit i samma utsträckning som tidigare. Enligt Ahmadi beror det till stor del på att folk vill se att något händer med bygget innan de går in i projektet.

– Det går bra, men inte på det sättet som vi velat. Det är många som väntar på att det ska ske något på marken innan de vill gå vidare. Så länge vi inte har något på marken blir inte insamlingen så snabb. Många har hört av sig men de vill se något verkligt först.

Föreningen överväger nu att ta till vad Ahmadi kallar för ”plan B”. Att bygga moskén i etapper.

– Vi får se lite vad som är den bästa möjligheten för oss. Om pandemin släpper är det lätt för oss att bara börja. Om inte begränsas vi och insamlingen, då får det bli i etapper. Det är vår plan B.

Klart: Bygglovet för moskén på Rud står fastNya beskedet om moskén: Bygget kan starta redan efter årsskiftet

Artikeltaggar

Etik och religionIslamIslamiska kulturföreningenKarlstadMoskéerRauf AhmadiSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.