Hoppa till huvudinnehållet

Kräver utbyggnad av E18 efter ännu en svår olycka

Publicerad:
Lars Brander från Töcksfors varnar för de sidovajerräcken som finns på ett flertal sträckor längs E18 i Västvärmland och som gör att trafikanter inte kan styra ner i diket vid farliga möten. Han har själv varit centimeter från att krossas av en lastbil vid Bäckevarv där fredagens olycka inträffade och kräver en ombyggnad av E18 till 2+1-väg med mitträcke.
Lars Brander från Töcksfors varnar för de sidovajerräcken som finns på ett flertal sträckor längs E18 i Västvärmland och som gör att trafikanter inte kan styra ner i diket vid farliga möten. Han har själv varit centimeter från att krossas av en lastbil vid Bäckevarv där fredagens olycka inträffade och kräver en ombyggnad av E18 till 2+1-väg med mitträcke. Foto: Lars Brander

Efter fredagens svåra olycka på E18 öster om Töcksfors kräver kommunalrådet Daniel Schützer (S) snabba åtgärder.

– Vi måste få en ombyggnad till 2+1-väg med mitträcke. När nu Trafikverket plockat fram ett sådant förslag gäller det att få fram pengar till det.

Trafikverket vill miljardsatsa på E18 – men en sak upprör Årjängs kommunTherese har filmat farliga omkörningar på E18

En kvinna i 20-årsåldern från södra Sverige skadades svårt när hon vid 11-tiden på fredagen kolliderade med en lastbil vid Bäckevarv öster Töcksfors. Hon fördes med helikopter till sjukhus i Oslo med allvarliga, men inte livshotande skador.

Båda fordonen hamnade i diket. Det ska ha varit väldigt halkigt på platsen och det är enligt polisen ännu för tidigt att säga vad som har hänt.

I fredags skadades en kvinna från södra Sverige allvarligt när en personbil och en lastbil kolliderade vid Bäckevarv öster om Töcksfors. Hon flögs med helikopter för vård i Oslo.
I fredags skadades en kvinna från södra Sverige allvarligt när en personbil och en lastbil kolliderade vid Bäckevarv öster om Töcksfors. Hon flögs med helikopter för vård i Oslo. Foto: Läsarbild

Olyckan är ännu en av många på den åtta mil långa sträckan mellan Töcksfors och Valnäs de senaste åren. Mellan 2007 och 2020 har nio personer omkommit och många har skadats svårt.

I förra veckan kom beskedet att Trafikverket inte vill satsa på detta avsnitt av E18 som saknar mitträcken i den nya nationella planen, trots att verkets västra region föreslår en mitträckesutbyggnad Töcksfors-Årjäng för 1,3 miljarder kronor.

”Är enda lösningen”

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer anser att detta är helt nödvändigt med tanke på vägens beskaffenhet.

– Vi måste få en ombyggnad till 2+1-väg med mitträcke. När nu Trafikverket plockat fram ett sådant förslag gäller det att få fram pengar till det.

– Det är enda lösningen för att få bort alla de här allvarliga olyckorna. Värmland har kommit ohyggligt dåligt ut i förslaget till den nya nationella infrastrukturplanen. Det kan vi inte acceptera, säger han.

Det är trångt, trångt på E18 mellan Töcksfors och Årjäng. Vägen är smal och har inga vägrenar, den tunga trafiken är tät och på kanterna är det ofta vägräcken eller sidovajerräcken.
Det är trångt, trångt på E18 mellan Töcksfors och Årjäng. Vägen är smal och har inga vägrenar, den tunga trafiken är tät och på kanterna är det ofta vägräcken eller sidovajerräcken. Foto: Lars Brander

En som håller med är Lars Brander från Töcksfors. NWT har tidigare berättat om hur han var centimeter från att bli krossad när en lastbil som körde om en annan lastbil var på väg rakt emot honom.

– Jag kunde inte köra ner i diket eftersom det finns ett sidovajerräcke där precis som på många andra ställen mellan Töcksfors och Valnäs. Det gör vägen livsfarlig.

”Det är tragiskt”

– Sträckan Töcksfors-Årjäng byggdes ut på 1950- och 1960-talet och är smal och det har inte gjorts någonting med vägens standard sedan dess.

– Det är tragiskt. Jag hoppas verkligen att Trafikverket gör en omprioritering och satsar på en utbyggnad av E18, säger Lars Brander.

Trafikverkets regionchef Jörgen Einarsson säger så här om dagens standard:

– Jag är inte nöjd med den. Det är därför som vi vill få till en ombyggnad. Tyvärr kunde den inte rymmas i det förslag till nationell plan som vi har lagt.

– E18 har i det här området en väldigt hög andel tung trafik, cirka 20 procent och eftersom vägen är smal och inte är mittseparerad är inte trafiksäkerheten tillräckligt bra.

Trafikverket ska utreda

Jörgen Einarsson konstaterar att något behöver göras för att förbättra den.

– Vi ska se över vad vi kan göra i närtid. En sak kan vara att titta på de här sidovajerräckena och riskerna med dem, en annan kan vara att förbjuda lastbilar från att köra om varandra. Det har haft bra effekt på andra håll.

– I övrigt kan vi behöva titta på andra åtgärder, men mindre punktinsatser är svåra att genomföra. Helst vill vi få till mötesseparering och då drar kostnaderna iväg och blir så höga att projektet hamnar över 100 miljoner och måste med i nationell plan.

Kan Region Värmland medfinansiera en utbyggnad av E18?

– Ja, de kan lägga in ett eget objekt för det i länsplanen. Men det känns inte rimligt eftersom det då inte skulle bli några pengar över till länsvägarna, säger Jörgen Einarsson.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunDaniel SchützerJörgen EinarssonTöcksforsTrafikTrafikverketValnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.