Hoppa till huvudinnehållet

Sunes jul fyller 30 – Sören och Anders firar med nyskriven ljud-kalender

Publicerad:
Sören Olsson och Anders Jacobsson är upphovsmännen bakom Sunes jul. I år fyller den 30 år och det firar duon med att skriva ännu mer om Sune.
Sören Olsson och Anders Jacobsson är upphovsmännen bakom Sunes jul. I år fyller den 30 år och det firar duon med att skriva ännu mer om Sune. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

I år fyller klassiska tv-kalendern Sunes jul 30 år. Det firar Sunes pappor Sören Olsson och Anders Jacobsson med en helt ny kalender, på Storytel.

”Sören och Anders julkarameller” heter serien som Storytel lägger ut under december. Det är nyskrivna berättelser om Sune, Bert och Håkan-Bråkan, men också om varulvar, älgar och harar.

– Det känns overkligt att vi skapade Sunes jul för 30 år sedan. Att kalendern skulle bli en tidlös klassiker var inget vi vågat fantisera om. Vi har levt med alla våra galna karaktärer i snart 40 år och ändå föds det ständigt nya berättelser som vi ser fram emot att få dela med läsare och lyssnare i många år framöver, säger Sören Olsson och Anders Jacobsson.

Kalender med 31 luckor

De båda Karlskogabördiga författarnas fantasi räckte dessutom till mer än 24 avsnitt:

– December är faktiskt 31 dagar och då ska man kunna få en liten present varje dag, även efter julafton! hävdar de.

Sunes jul slog tittarrekord när den sändes 1991 och har senare röstats fram till tidernas bästa julkalender av SVT:s tittare.

Redan i slutet av november släpptes dessutom nya boken ”Super-Bråkan. Mysteriet med den försvunna jultomten” som ljudbok och e-bok, också på Storytel.

Lyssnade i 1598 år

Böckerna om Sune, Håkan-Bråkan och Bert är utgivna i fler än 25 länder och bara på Storytel har duons böcker lyssnats på i över 14 miljoner timmar, vilket motsvarar lyssning dygnet runt i 1 598 år, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Däri avslöjas också att Super-Bråkan ska bli animerad tv-serie och en biofilm om Håkan-Bråkan spelas in just nu.

Succéduon tillbaka med nya grepp på BertJulkalender - då blir det liv i luckan

Artikeltaggar

Anders JacobssonBarnFritid och livsstilJubileumJulKarlskogaKarlstadLitteraturNöje/KulturSören OlssonStorytelTVVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.