Hoppa till huvudinnehållet

Framtidssäkra våra VA-nät

Publicerad:
Ett närmast självklart sätt att ta höjd för både förtätning och klimatförändringar är att redan från början bygga VA-nät med större kapacitet än vad som krävs för stunden, skriver Christer Dieden, Mats Edling och Erik Simonsen.
Ett närmast självklart sätt att ta höjd för både förtätning och klimatförändringar är att redan från början bygga VA-nät med större kapacitet än vad som krävs för stunden, skriver Christer Dieden, Mats Edling och Erik Simonsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Redan tidigare har många kommuner arbetat hårt för att komma ikapp med eftersläpande underhåll och förnyelse av gamla VA-nät, skriver Christer Dieden, Mats Edling och Erik Simonsen.

Efter sommarens skyfall har fokus på kommunernas VA-nät ökat. Forskarna menar att klimatförändringar gör att det vi tidigare kallade 100-årsregn nu kommer att drabba oss betydligt oftare.

Redan tidigare har många kommuner arbetat hårt för att komma ikapp med eftersläpande underhåll och förnyelse av gamla VA-nät. Nu tillkommer behovet för alla kommuner att förebygga förtätning redan initialt vid nybyggnationer, samt att hantera infrastruktur för att klara ökade regnmängder.

Enligt en ny enkät från IVL och Svensk Försäkring har hela sex av tio kommuner analyserat hur de har påverkats av tidigare extrema väderhändelser. Däremot är de lite sämre med att få någonting gjort. Endast fyra av tio kommuner har formulerat specifika mål för klimatanpassningsarbetet, och fyra av tio kommuner har avsatt personella och finansiella resurser för klimatanpassning. Förhoppningsvis kommer fler kommuner igång med arbetet snart.

Så skriver du en debattartikel

Ett närmast självklart sätt att ta höjd för både förtätning och klimatförändringar är att redan från början bygga VA-nät med större kapacitet än vad som krävs för stunden. Genom att använda större rör än vad som för tillfället kanske upplevs som tillräckligt skapas kapacitet för förtätning och tillväxt. Med större rör för dagvatten kan också ökade regnmängder hanteras.

I dag ser vi hur nya fastigheter och ibland hela stadsdelar som kläms in i befintliga nät kan skapa problem. Bygger man redan från början med tanke på framtidens behov, behöver man inte bygga om efterhand. Dessutom kan man redan från början planera in fördröjningsmagasin för dagvatten. Att välja material som håller länge är också att bygga för framtiden. När det gäller VA-rör för avlopp och dagvatten med självfall så håller betongrör i minst 150 år.

Det kan låta som en klyscha, men aldrig har det varit så spännande eller viktigare att arbeta med VA-nät som nu. Få branscher är så framtidssäkra som vår och de som arbetar med dessa frågor i kommunerna behöver få mer uppmärksamhet och resurser. Tillsammans kan vi skapa framtidssäkra VA-nät.

Christer Dieden

S:t Eriks AB

Mats Edling

Meag Va-system AB

Erik Simonsen

Cementa AB

Alla medlemmar i Betongrörsgruppen

Artikeltaggar

CementDebattKlimatKommunerNederbördStadsbyggnadSvenska miljöinstitutetVA