Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Inför p-skiva i Karlstads centrum

Publicerad:
Det är alldeles för dyrt att parkera i centrala Karlstad, tycker insändarskribenten.
Det är alldeles för dyrt att parkera i centrala Karlstad, tycker insändarskribenten. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Apropå parkering i centrala Karlstad kontra Bergvik vinner självklart Bergvik kunder på att ha gratis parkering, även om jag själv nästan aldrig åker dit för jag tycker det är så erbarmligt tråkigt att gå omkring på det området.

Det är mycket trevligare att gå mellan olika affärer och gallerior i centrum. Men vissa affärsinnehavare i centrum som klagar, till exempel i Mitt i City, får faktiskt skylla sig själva. Ta bort avgiften, vet jag. Jo, jag vet att de outsourcat parkeringen, tyvärr, men det måste gå att ändra. De tar drygt 20 kronor per påbörjad timme! Det innebär att om du står en timme och en minut får du betala för två timmar, det vill säga 40 kronor, och om du ska in ett snabbt ärende som tar tio minuter får du betala för en timme! Det är inte vettigt. Hur många tänker på det och lyckas tajma sina ärenden exakt på timmen? Inte många. Det betyder att de troligen tar närmare 40 kronor per timme i stället för 20 kronor. Dessutom får man troligen in en hel del p-böter på detta tillvägagångssätt, men det kanske ligger i "affärskalkylen"?

För flera år sedan betalade man exakt för den tid man stod, det är det enda ärliga att göra så. Så fungerar det på kommunens gator. Så ändra på detta ofog illa kvickt och ta bort p-avgiften helt, eller åtminstone att man kan få stå en eller ett par timmar gratis, och därefter betala, så man hinner göra normala ärenden, ifall de är rädda för att folk ska "snikparkera" och göra andra saker. Ett alternativ är att ha som vissa köpcentra har och det är att p-avgiften tas bort om du handlar för minst till exempel 200 kronor. Förstår ni inte att allt hänger ihop?

Kommunen kan också bidra till att öka centrums livskraft och trevlighet genom att införa p-skiva. De två fösta timmarna står du gratis och resterande betalar du för. Kan Arvika så kan väl Karlstad, eller? Mycket trevligt för folk att åka till Arvika och handla och fika eller gå på restaurang under de förutsättningarna. Många andra orter i Sverige har likadant. Så kom igen Karlstad, inte är väl ni så snikna att ni inte kan bidra till trivseln i centrum?

Gör nåt!

Artikeltaggar

Bergviks köpcentrumCentrum KarlstadInsändareKarlstadKarlstads kommunParkering