Hoppa till huvudinnehållet

Succé för årets upplaga av Lev Rosa

Publicerad:
Arrangörerna och grundarna av Lev Rosa - Elise Harryson, Johanna Wingstrand, Victoria Österberg och Linnea Brofeldt.

Islandshästtävlingen Lev Rosa, där samtliga intäkter går till ett välgörande ändamål, arrangerades i år för fjärde gången och slog alla tänkbara rekord sett till insamling. Hela 180 000 kronor samlades in till barncancerfonden, som var årets val av organisation att skänka pengarna till.

Välgörenhetstävlingen Lev Rosa arrangerades första gången 2017. Sedan dess har ytterligare tre tävlingar arrangerats, de senaste tre på Karlstads ridklubb. Tävlingen riktar sig till så väl elitekipage som den som tävlar för första gången. Tävlingen tillåter, och uppmuntrar, också de startande att vara så rosa som möjligt. Därför utses också tävlingens mest rosa ekipage.

Sedan starten 2017 har Lev Rosa, tillsammans med en stor grupp sponsorer, samlat in drygt 275 000 kr till olika delar av cancerfonden. Linnea Brofeldt var den, som tillsammans med de tre vännerna Victoria Österberg, Johanna Wingstrand och Elise Harrysson, drog i gång tävlingen för fyra år sedan.

Den rosa färgen, inspirerad av Bröstcancerförbundet, är temat för tävlingen.
Den rosa färgen, inspirerad av Bröstcancerförbundet, är temat för tävlingen.

– Jag och mina vänner drog i gång ”Lev Rosa” för att bidra till Cancerfonden genom att arrangera en tävling som alla kände att de var välkomna på. Något som var en kul grej för majoriteten av ryttare oavsett vilken nivå du befinner dig på, säger Linnea Brofeldt.

Första året, 2017, samlade tävlingen in pengarna till förmån för Bröstcancerfonden. Då landade totalsumman på 17 000 kronor. Året därefter var Prostatacancerfonden i fokus och tävlingen fick ihop 32 000 kronor. Under 2019 valde arrangörerna återigen Bröstcancerfonden och lyckades samla in 60 000 kronor.

Planerna för kommande år var stora, men då kom pandemin och satte käppar i hjulen för det planerade arrangemanget. Behovet och idéerna var därför stora när vännerna äntligen kunde genomföra ”Lev Rosa” igen under november 2021.

– I år valde vi Barncancerfonden och samlade ihop cirka 180 000 kronor. Det känns helt otroligt, berättar Linnea Brofeldt.

Att ändamålet engagerar bidragsgivare och sponsorer finns det ingen tvekan om. Men bakom tävlingen finns ett stort driv och engagemang från grundarna som Linnea tror sprider sig vidare.

– Vi är väldigt engagerade och drivna som personer och jag tror det smittar av sig. Folk vill vara delaktiga i en bra grej och det här med cancer är något som det flesta tragiskt nog kan relatera till. Att barncancer engagerar är heller inte förvånande, det är två ord som inte hör ihop och vi är väldigt glada över att så många bidragit på olika sätt, säger Linnea Brofeldt.

Deltagare från hela landet

Tävlingen som arrangeras är en Islandshästtävling där ekipagen tävlar i olika sportgrenar. Grenarna går ut på att hästarna bedöms utifrån sina gångarter.

Det finns vissa olika töltgrenar där ekipagen endast visar upp tölt i olika moment, men det finns även gångartsgrenar där man visar upp Islandshästens alla fem gångarter.

– Vi har valt det åtta vanligaste grenarna till tävlingen så att det ska finnas något för alla. Det visar sig att det har varit väldigt populärt och i år har deltagandet inte enbart varit lokalt utan denna gång hade vi ekipage från Linköping, Gävle, Dalarna och Göteborg, berättar Linnea Brofeldt.

Arrangörerna slog inte bara rekord i antal insamlade kronor, utan även i antal deltagande ekipage.

– Vi fick ihop 60 startande i år! Tidigare år har vi inte haft möjligheten till den mängden deltagare, men i år satsade vi på en tvådagarstävling för första gången och redan 2-3 veckor efter att anmälan hade öppnats hade vi kommit upp i fler deltagare än som var med 2019, berättar Linne Brofeldt.

Den rosa färgen, inspirerad av Bröstcancerförbundet, är temat för tävlingen.
Den rosa färgen, inspirerad av Bröstcancerförbundet, är temat för tävlingen.

Nytt för i år var även att tävlingen arrangerade en hingstauktion samtidigt. 10 hingstägare skänkte betäckningar med sina hingstar.

– Alla auktionerna hade ett utgångsbud på 5000 kronor. En stor del av insamlingen kom ifrån hingstauktionen så tacksamheten till hingstägarna är väldigt stor. Vi har väldigt fina hingstar i Sverige så att hingstägarna valde att delge sina hingstar till oss är en jätteframgång. Det är något vi kommer fortsätta med även nästkommande tävlingar.

Och planerna inför kommande år smids redan för fullt.

– Vi satte oss ner direkt när tävlingen var klar och gjorde en summering av framgången och succén som det blev. Vi började också prata direkt om hur vi ser på 2022. Planeringen har redan börjat och vi vågar avslöja redan nu att det kommer bli ett ännu större arrangemang, avslöjar Linnea Brofeldt.

Vad skulle du vilja ge för tips till andra eldsjälar eller ridklubbar som vill bidra till välgörenhet?

– Att man ska våga! Vi började i liten skala och tog ett steg i taget så vi fick en bra grund. Därefter har vi byggt vidare på kontakter och sociala nätverk. Inom välgörenhet och speciellt inom cancerforskningen finns väldigt mycket att göra och många företag och organisationer vill vara med och bidra här, säger Linnea Brofeldt.

Artikeltaggar

BarncancerfondenCancerfondenGävleGöteborgHästlivLinköping

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.