Hoppa till huvudinnehållet

Göthe: Naturen ger oss livslust

Publicerad:
Fascinationen över allt som växer, krälar, kryper och flyger har vi med oss sedan barnsben. Snart blev det också en upplevelse av naturens förunderliga sammanhang, skriver Stefan Edman (bilden) och Tore Hagman i förordet.
Fascinationen över allt som växer, krälar, kryper och flyger har vi med oss sedan barnsben. Snart blev det också en upplevelse av naturens förunderliga sammanhang, skriver Stefan Edman (bilden) och Tore Hagman i förordet. Foto: Roger Lundsten / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Också våra kommande generationer måste få uppleva artrikedom och lyckan av att till exempel kunna göra en vandring i skogen, att djupt andas in den friska luften och imponeras av naturens kraft, skriver Kjell Göthe.

För en tid sedan träffade jag vännen Stefan Edman, välkänd miljökämpe, biolog och författare. Han var också en period rådgivare i ämnet åt statsminister Göran Persson (S), vilket satte betydelsefulla avtryck i beslutsprocessen för en bättre miljö.

Visst är det så att när man träffar gamla vänner så verkar tiden ha stått stilla. Så vi fortsatte där vi senast slutade vår diskussion om livet och tillvaron och om allt det fina som vårt land trots allt står för.

Stefan Edman har nyligen gett ut en ny bok fick jag veta. Jag köpte den och läste en hyllning till den biologiska mångfald vi ännu har kvar och måste vara aktsamma om. Den är illustrerad med superbra naturfoton av Tore Hagman, vars budskap också går rakt in i hjärteroten. De två är sedan länge ett radarpar.

Boktiteln lyder: Förundran – med undertiteln Natur som ger livslust. Den innehåller 52 kåserier som visar att mycket i naturen hänger samman och att allt liv på vår planet är beroende av varandra; det gäller förstås också oss människor. Boken har getts ut på Votum i Karlstad, ett bokförlag som rönt välförtjänt uppmärksamhet.

Edman är en kunnig biolog och elegant stilist och berättar lustfyllt om naturen, ja om hela det unika skapelseverk som heter Jorden. Också våra kommande generationer måste få uppleva artrikedom och lyckan av att till exempel kunna göra en vandring i skogen, att djupt andas in den friska luften och imponeras av naturens kraft. Rak information av det slag de två presterat vill jag tro alltid går hem hos politiker och beslutsfattare – världen över. Domedagsprofeter, som funnits i alla tider, har vi däremot redan för länge sedan tröttnat på.

Skapelsen är verkligen fantastisk! Visst är det ett under hur t ex flyttfåglarna kan flyga över hela jorden och hitta tillbaka till oss igen. Flyttfågelforskningen inleddes på 1800-talet och sker numera med sofistikerade metoder, berättar Edman. Eftersom jorden roterar runt sin axel 15 grader varje timme måste fåglar, som har solen som kompass, kunna justera detta för att komma rätt. Det gör de med en inbyggd hormonklocka som mäter ut det. Småfåglar flyttar oftast om natten när höken och falken inte kan hota dem. De navigerar med en nedärvd stjärnkarta i sitt DNA.

Silvertärnan (det finns en härlig bild på den i boken mot en klarblå himmel) flyger Sverige-Antarktis tur och retur varje år. Halvvägs till Nordamerika, mitt ute över Atlanten tar den en välbehövlig paus och laddar batterierna med fisk just där dessa finns för tillfället. Hur kan den veta det? Sedan fortsätter den nonstop längs Afrikas västkust till Namibia och vidare... Märkligt nog hittar den alltid hem igen. Varje höst flyttar 300 miljoner fåglar från Sverige.

Saklig information om naturens kretslopp i denna förpackning väcker min och jag tror de flestas livslust. Det tar mycket bättre än gapande tonårsdemonstranter, som verkar vilja göra uppror mot allt och alla i hela västvärlden, som ändå står för demokrati, frihet och öppenhet. I diktaturer får de inte framträda alls!

Klimatfrågan måste vi lösa i samverkan över gränserna, det brådskar att enas om åtgärder och finansieringen. Svårigheten är förstås att vi också behöver fortsatt tillväxt, som tryggar välfärd och utveckling framåt.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldFåglarGöran PerssonKjell GötheKlimatMiljöpolitikNaturskyddSignerat