Hoppa till huvudinnehållet

Mallbacken utökar ledarstaben - Nilsson återvänder: ”Inget att tveka på”

Publicerad:
Krister Nilsson är tillbaka i Mallbacken, den här gången kommer han att bli assisterande tränare till Jonas Rehnberg. Samtidigt har två nyckelspelare, Ebba Rehnberg (högst upp) och Sussi Skålberg, förlängt sina kontrakt.

Ytterligare tre namn är klara för Mallbacken.

De båda ytterbackarna, Ebba Rehnberg och Susanne ”Sussi” Skålberg, förlänger sina kontrakt.

Även ledarsidan växer - Krister Nilsson återvänder till klubben som assisterande tränare.

– En väldigt seriös fotbollstränare. Han var vårt förstaval, säger Christer Eriksson, sportansvarig.

Glädjande besked för Mallbacken är att den gångna säsongens båda ytterbackar, Ebba Rehnberg och Sussi Skålberg, gett klartecken för spel även nästa säsong.

Ebba Rehnberg, 25 och Sussi Skålberg, 26 är två nyckelspelare i backlinjen som nästan alltid finns med från start. Den sistnämnda spelade exempelvis alla 26 matcher i Elitettan den gångna säsongen.

– Ganska unga spelare men ändå med stor rutin som spelat länge på elitnivå. De tillhör stommen i laget, det är bra och viktiga spelare som vi verkligen ville ha kvar.

Utökar ledarstaben

Under torsdagen blev det klart att Jonas Rehnberg fortsätter som huvudtränare för Mallbacken.

Men han kommer att få en ny kompanjon vid tränarbänken.

Krister Nilsson, en välkänd fotbollsprofil i Fryksdalen med förflutet som huvudtränare för Lysviks IF (damlaget) och assisterande tränare i Mallbacken under säsongerna 2019 och 2020 (en kort sejour även som huvudtränare).

Det här året tog han över huvudansvaret för Arvika Fotbolls damlag.

Nu väljer Lysviks-sonen att återvända till bekant mark, vilket gläder hans namne.

– Krister kan bidra med mycket, han har stor kunskap och har dessutom varit i klubben förut. Vi vet att det är en väldigt seriös fotbollstränare. Han var vårt förstaval. Krister har ett driv framåt som vi gillar, han vill utvecklas.

Efter en säsong i Arvika återvänder Krister Nilsson till Fryksdalen.
Efter en säsong i Arvika återvänder Krister Nilsson till Fryksdalen.

Tanken är inte att han ska ersätta någon i nuvarande ledarstaben.

– Vi hoppas förlänga med både Kathlene Fernström (assisterande tränare) och Maria Busk Madland (målvaktstränare). Tittar man på vår ledarstab så är den ganska liten jämfört med alla andra på liknande nivå, så vi vill försöka ha kvar vår stab plus Krister Nilsson. Vi får se i vilken form men en lösning är på gång.

Att Krister Nilsson återvänder betyder att Mallbacken ännu en gång rekryterar från bygden.

– Det finns någon form av strategi bakom det, så klart. Sen bor Krister i Sunne, han har hög kapacitet, så varför inte utnyttja det? Det vore ganska tokigt om vi inte gjorde det, för han vet precis vad det handlar om och var populär i laget senast han var här. Det känns jättebra, säger Christer Eriksson.

”Inget att tveka på”

När FB når Krister Nilsson under fredagseftermiddagen är det en förväntansfull tränare.

– När frågan dök upp fanns det inget att tveka på. Mallbacken är Mallbacken, en elitförening, och målet jag har med tränarjobbet är att nå så högt som möjligt - nu fick jag den chansen igen.

Men det är aldrig enkelt att lämna ett tränaruppdrag, menar han.

– Det svåraste med att lämna Arvika är för att man inte löser något som tränare på ett år, jag är inte den som vill göra en säsong i taget utan jag vill fullfölja. Därför var det lite jobbigt att lämna.

Men det hade sina nackdelar med att vara tränare för Arvika - och bo i Sunne.

– Första halvan var det inga problem, då kändes det mest gött att komma ut ur kommunen i en helt ny miljö. Men det har slitit på krafterna. Ibland när man haft en lång och dålig dag på jobbet, har inte det roligaste varit att åka till Arvika och tillbaka. Och göra det fyra gånger i veckan.

Nu slipper Krister Nilsson pendlandet.

Berömmer Rehnberg

Efter att tidigare ha assisterat både Filip Rinstad och Conny Johansson väntar nu ett nytt samarbete.

– Framförallt ska det bli roligt att jobba med Jonas Rehnberg. Jag känner honom inte sedan tidigare, men jag vet vad han har gjort under sin karriär och att han jobbar på fotbollsgymnasiet i Åmål. På så vis tror jag att han är väldigt skolad och van det tankesättet med att utbilda och utveckla spelare, men även väldigt driven och taktiskt kunnig.

Krister Nilsson återvänder nu alltså till en roll som assisterande tränare i Elitettan, efter ett år som huvudtränare på division 3-nivå.

Två uppdrag som skiljer sig en hel del.

– Utifrån hur jag själv lägger upp träningar, blir det ingen jättestor omställning. Det är mer att man får anpassa lite grann ibland. Nu kommer mer tid att gå åt till scouting och analysering, men själva sättet som jag jobbar på ganska likt. Som assisterande tränare blir väl pressen lite mindre på mig, men samtidigt är det alltid press i en klubb som Mallbacken, säger Krister Nilsson.

Artikeltaggar

Ebba RehnbergFotbollKrister NilssonMallbackenMallbackens IFSusanne Skålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.