Hoppa till huvudinnehållet

Lämnar in ansökan för Kartbergsbron till våren

Publicerad:
Under hösten har nya Kalvholmsbrons farbana i betong sågats itu eftersom den innehöll för lite armering. Nu ska den ersättas med en ny. Foto: Lisa Olaison

Ett stort antal broprojekt pågår eller planeras i Karlstad. Arbetet med att riva nya Kalvholmsbrons farbana efter konstruktionsmissen rullar på.

– Och till våren lämnar vi in en ansökan att få bygga Kartbergsbron mellan Romstad och Sommarro.

Det berättar Stefan Prochazka, projektledare på Karlstads kommun.

För ett par månader sedan inleddes rivningsarbetena av nya Kalvholmsbrons farbana, en bro som ska leda över Örsholmsälven mellan Lamberget och Örsholmen. Bit för bit har man sågat isär överdelen med sågklingor och vajrar.

– Hela plattan är nu riven och det innebär att man ligger lite före tidplanen. Broprojektet som ska ersätta Elverumsbron som enbart ska bli en gång- och cykelbro ska stå klart nästa höst, säger Stefan Prochazka.

Tar minst ett år

Kommunen håller även på att förbereda för en annan ny bro, nämligen Kartbergsbron över den västra älvgrenen som ska leda trafik på en ny led ner mot Hammaröleden.

– Där kommer vi lämna in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen till våren. Ett beslut tar minst ett år och förhoppningen är att få starta bygget i slutet av 2023 eller början av 2024.

– Byggtiden är beräknad till cirka 18 månader så Kartbergsbron skulle då möjligen kunna stå klar i slutet av 2025 eller början av 2026, säger Stefan Prochazka.

Ska göra vägplan

När den nya trafikleden byggs behöver även den gamla och enfiliga Jakobsbergsbron ersättas. Därför har Karlstads och Hammarö kommuner tecknat ett med medfinansieringsavtal med Trafikverket.

Nu ska Trafikverket ta fram en vägplan. Det är nästa steg i projektet och beräknas ta upp till två år.

Engholmsbron är utsliten och ska därför ersättas med en ny bro. Den ska stå klar senast i slutet av december 2022.
Engholmsbron är utsliten och ska därför ersättas med en ny bro. Den ska stå klar senast i slutet av december 2022. Foto: Christer Wik

Sedan en tid pågår även arbetet med att ersätta Engholmsbron över Lambergskanalen. Dagens bro är uttjänt och ska ersättas med en ny. Den ska stå klart senast i slutet av december nästa år.

Karlstads kommun ska även utvärdera anbuden för den planerade gång- och cykelbron mellan Färjestad och Råtorp. Kommunen har fått 35 miljoner i statsbidrag och har själv avsatt 40 miljoner i budget.

2019 stoppades projektet eftersom anbuden låg på 67 respektive 96 miljoner kronor, något som överskred budget. Då hade man fått 20 miljoner i statsbidrag. Sedan dess har kommunen försökt minska kostnaderna för bron den 290 meter långa bron.

Artikeltaggar

EngholmsbronFärjestadHammaröHammarö kommunJakobsbergsbronKalvholmsbronKarlstads kommunLambergetÖrsholmenRomstadSommarroStefan ProchazkaTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.