Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Du har ingen rätt att spela hög musik hela nätterna

Publicerad:
I stället för att kalla folk för gnälliga, se till att följa de lagar och regler som finns och låt bli att störa folk in i deras hem. Åk iväg långt från all bebyggelse och spela så öronen blöder där i stället, tycker insändarskribenten.
I stället för att kalla folk för gnälliga, se till att följa de lagar och regler som finns och låt bli att störa folk in i deras hem. Åk iväg långt från all bebyggelse och spela så öronen blöder där i stället, tycker insändarskribenten. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till ”Alexander”, NWT 2 december

Den som bedriver verksamhet, exempelvis Nöjesfabriken i Karlstad, måste se till att den inte stör närboende och om så sker måste näringsidkaren vidta åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Annars kan den i slutändan komma att mista sitt tillstånd.

Den som bor i en lägenhet får inte störa sina grannar, exempelvis genom att spela jättehög musik hela nätterna. Om så sker kan man i slutändan bli vräkt.

Gnällspikar gör att vi raggare spelar ännu högre

Man har inte heller rätten att störa folk in i deras hem genom att spela musik på jättehög volym från en bil. I vissa delar av landet är hög och störande musik den exklusivt största anledningen till att människor kontaktar polisen. Folk upplever det som extremt störande och får inte sova om nätterna under långa perioder.

Det bor tusentals personer i centrum och ni har inte rätten att störa de personerna mer med er musik mer än de personer som bor i villaområden. Att i sitt hem tvingas bli utsatt för denna störande musik natt efter natt kan leda till allvarliga hälsoproblem såsom ökad stress, koncentrationssvårigheter, ökad trötthet och ökad huvudvärk, för att bara nämna några av problemen...

Gamla och sjuka människor plågas, husdjur blir skrämda och sitter och skakar, folk som ska upp tidigt och jobba och så vidare. Alla får sin sömn förstörd, natt efter natt, på grund av att ni totalt saknar empati för andra.

Ni har ingen som helst rätt att kränka er omgivning på det här viset och ni bryter även mot lagen när ni gör det. Det är väldigt mycket resurser och skattepengar som går åt enbart för att ni inte kan låta bli att åka bland massa bostäder och spela jättehög musik. Det finns även av Folkhälsomyndigheten framtagna gränsvärden för buller och ljud inomhus och de finns av en anledning:

– Maximalt ljud - 45 dB

– Ekvivalent ljud - 30 dB

– Ljud från musikanläggningar - 25 dB

Så i stället för att kalla folk för gnälliga, se till att följa de lagar och regler som finns och låt bli att störa folk in i deras hem. Åk iväg långt från all bebyggelse och spela så öronen blöder där i stället. Nej just ja, det är inte roligt att åka bort från bebyggelsen och spela där i stället för då får ni ingen uppmärksamhet.

Martin Logan

Artikeltaggar

Bilburen ungdomInsändareVärmlands län