Här satsar man på gratis mensskydd för skolelever

Publicerad:
Genrebild. Skolelever i Hagfors kommun kommer att få tillgång till gratis mensskydd Foto: Claudio Bresciani / TT

Efter jullovet kommer alla elever i Hagfors kommun att ha tillgång till gratis mensskydd. Detta efter ett förslag från högstadiets elevråd vid ÄBC.

– Som skolchef är jag stolt över att elevrådet drivit frågan om gratis mensskydd, säger skolchef Jenny Dahlin på Hagfors kommuns hemsida.

Skolledningen behövde inte lång betänketid efter att högstadiets elevråd vid Älvstranden bildningscentrum (ÄBC) kommit med förslaget.

– Att ha mens och inte tillgång till mensskydd samtidigt som man ska prestera i skolarbetet är inte enkelt. Mensskydd innebär också en kostnad som kanske inte alla tjejer har råd med. Och att ha mens är ju inget tjejer har valt, säger Jenny Dahlin vidare på kommunens hemsida.

Därför kommer 30 automater där man gratis kan få tamponger att finnas utplacerade när vårterminen börjar.

De kommer att finnas på skolorna i Hagfors, Råda, Ekshärad och Sunnemo. Automaterna kommer att vara utplacerade på toaletter och i omklädningsrum. Elevråden kommer också att få vara med och ha synpunkter på vart automaterna ska placeras ut.

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumHagfors kommunJenny DahlinMensSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare