Gränspendlaren Fredrica Bornstedt: ”Finns givetvis en oro”

Publicerad:
Nya regler gäller för inresa till Norge. Men pendlare är än så länge undantagna från dessa. Positivt anser dagpendlaren Fredrica Bornstedt, men det finns så klart en oro.

Covid-smittan ökar i Norge, vilket nu också påverkar de som ska in i landet.

Men än så länge verkar gränspendlare vara undantagna från tester.

– De verkar inte ha glömt oss, tack och lov, säger pendlaren Fredrica Bornstedt.

På torsdagseftermiddag kom beskedet att alla som vill resa in i Norge måste testa sig för covid-19. Oavsett om man är vaccinerad eller inte. Reglerna gäller från midnatt till fredag.

Fredrica Bornstedt bor i Arvika, men dagpendlar till jobbet som lärare i Kongsvinger.

Hon fick informationen samtidigt som alla andra, men säger att det än så länge inte påverkar henne och de som likt henne pendlar till jobb i Norge.

– Nej, det är de som är ute och reser på sin fritid och inte har en adekvat anledning att resa in som ska testas, säger hon.

Testkrav för alla som reser in i Norge införs igen

– Vi som pendlar ska vara undantagna, men jag har hört att det ska stå mer konkret i lagtexten. Så än så länge tar de hänsyn till oss och verkar inte ha glömt oss, tack och lov. Vi var länge en glömd grupp.

Men samtidigt finns en oro bland pendlare, då reglerna ännu inte är helt klara.

– Givetvis finns det det. Det blev en stor förvirring i går och jag ställde en fråga i en Facebookgrupp om det gäller alla pendlare.

Inga bommar

När NWT pratar med henne så passerar hon över en mindre gränsövergång. Där finns stor gul skylt som uppmanar till att följa de norska restriktioner som finns. Men inga bommar stänger vägen.

Smittskyddsläkaren: Här är främsta anledningen till varför antalet fall ökar

Kongsvinger är en kommun som har fått specifika regler av regeringen, i och med att smittonivån är hög.

– Men det har inte kommit några speciella regler för skolan, säger Fredrica Bornstedt.

Har du fått några speciella förhållningsregler för din fritid?

– Nej, och de kan inte styra vad jag gör i Sverige då jag måste förhålla mig till de svenska reglerna.

Fredrica Bornstedt hoppas att de norska restriktionerna ska ”bita någorlunda”, då den nya virusvarianten medför en ny oro. Och nya regler kan komma, även för pendlare.

– Man har blivit otroligt van, men man får bara följa med och inte försöka tänka för mycket på det. Då sliter man ut sig.

Artikeltaggar

ArbeteArbetspendlingArvikaCoronavirusetFredrica BornstedtKongsvingerNäringslivNorge

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare