Ett halvår sen projektet föll – här är Muminvärldens nya besked

Publicerad:
Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden i samband med att NWT besökte anläggningen i Nådendal i Finland. Foto: Mikael Lindblom

Det har gått ett halvår sedan planerna på en sagopark på Skutberget skrotades.

– ”No hard feelings”. En förståelig process fast det var en besvikelse, säger Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden.

Nu har bolaget släppt Värmland och riktar blickarna mot en annan plats.

I maj stod det klart: det blir ingen Muminpark på Skutberget i Karlstad.

– Våra tankar har inte förändrats under det här halvåret. Vi har alltid haft ett flertal projekt på gång för vi förstår att det kan gå snett av olika orsaker. Som det gjorde i Karlstad, säger Muminvärldens vd, Tomi Lohikoski till NWT.

Karlstad är ett avslutat kapitel för Muminvärlden.

Finns det någon besvikelse för att det blev som det blev?

– Ja, att man misslyckas med ett projekt är alltid en besvikelse. Men jag ser även att vi lärde oss mycket under processen. Vi har arbetat aktivt med olika slags projekt och har dragit nytta av processen som varit igång.

Kunde ni eller Karlstads kommun gjort något annorlunda?

– Det finns säkert ett flertal saker, men jag anser inte att någon av oss drar nytta av att vara efterkloka. Det är en fråga om kommunikation och sådant som kanske borde ha varit bättre. Jag anser att det är beklagligt för Karlstads del att det aldrig blev till. Jag anser att Karlstad skulle behöva en attraktion som Muminvärlden. Men det går så här ibland.

Har ni förlorat mycket pengar på Karlstadsprojektet?

– Visst har det kostat oss, men en del material och en del av det vi lärt oss går att nyttja till kommande projekt, säger Tomi Lohikoski.

– Det finns alltid en risk när man startar ett sånt stort projekt som har en viss process som ska gås igenom, med detaljplaner, politiska beslut och avtal som ska gå ihop. Det finns alltid en risk att en part drar sig ur. Vi var förberedda på att det kan gå som det gick.

En etablering i Sverige är inte aktuell i nuläget. Däremot har Muminvärlden riktat blickarna mot Norge.

– Vi har ett projekt i Norge som går vidare. Det gäller att söka efter olika slags möjligheter.

Platsen man hittat ligger i Larvik, knappt två timmars bilresa söder om Oslo.

– Vi är i början. Detaljplaneringen kommer att starta under kommande vår, säger Tomi Lohikoski.

– Basen är väldigt lik det vi planerade i Karlstad.

Domstol säger nej till detaljplanen - stopp för MuminparkenLarsson (S): ”Om frågan var död tidigare så är den väl stendöd nu”Nisser: ”Nu är det klart - det blir ingen temapark”Skutbergets wenner: ”Tror att framtida generationer kommer tacka oss”Sörensen: "Nu behövs en haverikommission”
Muminvärlden i Nådendal.
Muminvärlden i Nådendal. Foto: Helena Dahlgren

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunMuminvärldenNyheterSkutbergetTomi LohikoskiTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare