Mikael Ericsson, en av Sveriges största rallystjärnor på 1980-talet, jobbade för att hemstaden Umeå skulle få Svenska rallyt. Samtidigt har han kämpat mot långvarig postcovid.
– Nu är jag återställd, men det har tagit drygt ett år, berättar 61-åringen.
Mikael Ericsson var en flitig gäst i Värmlandsskogarna under VM-karriären, som började med Svenska rallyt 1981 och avslutades med samma tävling 1993. Bästa placeringen är tvåa totalt 1987, bara slagen av finländaren Timo Salonen.
– Jag tror att jag körde 18 gånger.
Han åkte för märken som Audi, Lancia och Toyota.
Främsta året i sammanlagda VM var 1989, då han slutade fyra och vann två deltävlingar, Argentina och Finland.
Mikael Ericsson syns fortfarande på vägarna i Svenska rallyt i sitt arbete för Internationella bilsportförbundets säkerhetskommission, FIA Safety, där han kört en föråkarbil med säkerhetschefen Michele Mouton i de senaste fem upplagorna.
– Jag tippar att det blir samma nu igen.
Har du varit med om några incidenter?
– Det har varit en del snöskotrar.
De åkdonen lär bli betydligt fler i Umeå än det brukade vara i Värmland.
Kan det bli problem med snöskotrarna?
– En utmaning är det alltid, men vi ska hantera det också.
Han har deltagit i förberedelsearbetet för att få rallyt till Umeå. En viktig del i det jobbet har varit att plocka fram lämpliga tävlingssträckor.
Tror du Umeå blir bättre än Värmland?
– Det kommer bli mer snö, det är stora skillnaden. Det var därför tävlingen var tvungen att flytta.
Banan är inte officiellt klar än, som vi skrivit om tidigare, men presenteras troligen före jul.
Blir det en snabb bana?
– Ja, men jag tror inte den blir lika snabb som i Värmland, det är den bedömningen vi gjort. Det är lite krokigare. Värmland är väldigt snabbt. Det har också att göra med om det är mycket snö och plogkanter, då blir vägen mycket smalare och snittfarten betydligt lägre än om det är sommarföre.
Mikael Ericsson upplevde flera milda och kritiserade Svenska rallyn, och ett helt inställt 1990, men risken för en grön och grusig upplaga torde vara liten när det är dags den 24–27 februari.
– Det vore ju tragiskt om vi kom i samma situation igen, men det tror vi inte.
Mikael Ericsson har tagit sig igenom en kämpig tid. Han tillhörde de första svenskarna som fick covid-19.
För att fira sin 60-årsdag i slutet av februari 2020 åkte han på en veckas skidresa till Val Gardena i norra Italien tillsammans med frun Åsa och barnen Iza och Philip. De fick veta innan avresan att coronaviruset börjat spridas där och försökte avboka, men eftersom UD inte avrådde skulle de inte få pengarna tillbaka. Familjen beslutade sig för att åka och vidtog alla försiktighetsåtgärder de kunde. Det hjälpte dock inte. Mikael och sonen smittades, medan Åsa och Iza klarade sig.
Både Mikael och Philip blev riktigt dåliga och drabbades senare av postcovid.
– Jag hade 40 graders feber i tre veckor.
Låg du på sjukhus?
– Nej, jag slapp det. Jag tillhörde de första i Umeå som fick det så de visste inte vad de skulle göra, helt enkelt.
Han är glad att han slapp ligga i respirator, som de allra värst drabbade.
Akuta symptomen släppte, men han blev inte frisk, var trött och hade dålig syreupptagning. Det tog ett år innan han kunde börja träna igen. Först nu känner han sig återställd.
– Ja, nu mår jag bra igen.
Läs mer:
Lokala profilen: "De förstod inte hur stort det är"Umeå räknar med inkomster på över 120 miljonerSexhandel en ovan fråga för rallyt: ”Vi har en strategi”Samernas taleskvinna: "Ingen vill se en rallybil som smäller in i tio renar"Här byggs rallyts nya superarena: ”Vi får en citynära sträcka på riktigt”Krönika: Som en resa bakåt i tiden