Hoppa till huvudinnehållet

Christoffer, 32, från Sunne styr Munkedal: ”Jag vill hylla min hemort”

Publicerad:
Christoffer Rungberg är en glad lax, numera bohuslänning men kallar Sunne fortfarande hemma.. Nyligen blev han kommunalråd i Munkedal.
Christoffer Rungberg är en glad lax, numera bohuslänning men kallar Sunne fortfarande hemma.. Nyligen blev han kommunalråd i Munkedal.

Christoffer Rungberg flyttade från Sunne till västkusten och blev företagare inom restaurangbranschen. Han hyllar hembygden och återvänder när det ges tillfälle. Efter en tid inom politiken (M) har han i september blivit vald till historiens yngsta kommunalråd i Munkedal och arbetar nu bland annat i ett projekt med höghastighetsjärnväg mellan Oslo och Göteborg.

Före detta sunnebon Christoffer Rungberg, född Nilsson och numera västkustbo kallar fortfarande Sunne hemma.

– Jag har kvar familjen i Sunne och försöker hälsa på några gånger om året, det är alldeles för sällan, men tiden räcker inte till. Förutom mamma och pappa så har jag förmånen att ha kvar både mormor, farmor och farfar i livet och självklart hälsar jag på hos dem när jag är hemma, säger Christoffer.

Hyllar Sunne

Han hyllar orten och omgivningarna.

– Det bästa med Sunne är det fantastiska landskapet utmed Fryken och naturen i de värmländska skogarna. Sedan tycker jag att engagemanget och den företagsamma inställningen är fantastisk!

Vissa minnen är mer speciella än andra.

– Oj, det finns såklart många minnen. Men något som jag verkligen vill hylla Sunne för är den tid jag i tonåren tog till mig modet att komma ut som gay. Jag var livrädd för vad alla andra skulle tycka, i lilla Sunne. Men jag har aldrig fått en negativ kommentar hemma i Sunne om min sexuella läggning efter att jag kom ut. Det har jag däremot fått erfara i stora staden Stockholm där man tror att acceptansen ska vara större.

Stakade ut framtiden

Sista året i grundskolan gick Christoffer på den då nybyggda Fryxellska skolan. Sedan följde gymnasiestudier i Torsby med sikte på att så småningom starta eget företag.

– Jag hade svårt att välja gymnasieprogram. Det var för mig och för många idag ett stort beslut som påverkar en stor del av livet. Jag valde från början mellan restaurangprogrammet eller livsmedel för att kunna arbeta som kock eller konditor. Valet landade till slut på Handel- och administrationsprogrammet på Stjerneskolan i Torsby. Jag såg mig själv som en blivande egenföretagare, inom café eller restaurang och handelsprogrammet blev därmed mitt slutliga val.

Skol- och ungdomsåren var mestadels positiva.

– Jag minns tillbaka på skolan som något positivt. Låg- och mellanstadiet var tidvis utmanande och jag hade ibland svårt för att passa in. Men senare delen av mellanstadiet och högstadiet hittade jag rätt och jag tyckte det var kul att vara i skolan. Mitt favoritämne var föga förvånande samhällskunskap och jag engagerade mig mycket i klassen i samband med valet om ett eventuellt medlemskap i EMU. Jag var nog en ganska målinriktad elev särskilt mot slutet av grundskolan och det fanns ett flertal lärare som var duktiga på att engagera oss elever på ett motiverande sätt.

Föreningsliv

Idrotten kom att betyda mycket för Christoffer som betonar att en kommuns arbete med att engagera barn- och ungdomar i fritidsaktiviteter är mycket viktig.

– Jag kan inte räkna antalet timmar jag spenderat i Sunnevi Ishall (red.anm Helmia Arena). Ishockeyn har betytt jättemycket för mig och Sunnes rika föreningsliv är ovärderligt för att engagera barn och unga i vettiga fritidsaktiviteter. Värdet av att vara en del av ett lag, ett sammanhang och få vara med och bidra till något gemensamt är mycket stort. Det lär också unga att visa hänsyn, låta andra ta plats men samtidigt att man själv också måste våga ta plats i grupp för att bidra. Jag slutade spela ishockey när jag började åttonde klass då ville jag lägga mer tid på skolan och jobba extra.

Sommarjobb som diskare

Första sommarjobbet kom att bli som diskplockare på Wienerkonditoriet (numera Citykonditoriet) i Sunne.

– På högstadiet fick jag mitt första sommarjobb i disken på ett konditori. Efter två somrar där fick jag möjligheten att arbeta på Kolsnäs restaurang under sommaren och under vinterhalvåret jobbade jag helger och lov på restaurangen på Ski Sunne.

Karriär

Insynen i branschen ledde till mer engagemang, efter avslutade gymnasiestudier väntade en karriär inom Expresso House.

–Jag började som barista 2010 och när jag slutade 2019 som distriktschef och regionchef. 2020 drev jag för första gången min alldeles egna restaurang i Kungshamn.

Christoffer har arbetat både som barista och haft egen restaurang.
Christoffer har arbetat både som barista och haft egen restaurang.

Intresse för samhällsfrågor

Intresset för samhällsfrågor startade tidigt och redan i grundskolan satte Christoffer sig in i politiska frågor.

– Jag har alltid haft en tilltro till att varje individ kan påverka sitt eget liv och att staten ska finnas där för de som verkligen behöver det. Den fria människan är ett mantra för mig. Att ha ett arbete och en egen försörjning gör människor självständiga och bygger vårt samhälle starkt.

Under åren 2015-2016 väcktes intresset genom engagemang i Moderaternas partiförening i Munkedal.
Under åren 2015-2016 väcktes intresset genom engagemang i Moderaternas partiförening i Munkedal.

Engagerade sig politiskt

Under åren 2015-2016 väcktes intresset genom engagemang i Moderaternas partiförening i Munkedal.

– Jag började gå på medlemsmöten och lyssnade in hur gruppen fungerade för att se hur jag kunde bidra. Det har varit hårt föreningsarbete i partiföreningen och det har varit långa och sena kvällar för att läsa in sig inför sammanträden. Politik är ett lagspel och jag sätter alltid laget före jaget. Sedan har det ena lett till det andra och med tiden fick jag mer och mer förtroende och uppdrag i olika nämnder. Jag blev ordinarie i Barn- och utbildningsnämnden och miljönämnden samt ersättare i kommunstyrelsen.

Kommunalråd i höst

Rungberg fick axla mer och mer ansvar, vilket senare ledde till att han föreslogs som kandidat att efterträda dåvarande kommunalråd. Den första september i år tillträdde Christoffer tjänsten i Munkedals kommun. Frågor som rör utbildning, näringsliv och trygghet engagerar.

– Utbildning är viktigt för mig eftersom det är grunden alla ska kunna stå på. Det är viktigt att alla får möjlighet till likvärdig skola och utbildning, oavsett vilken bakgrund man kommer från. När det gäller näringsliv, är det viktigt eftersom jag varit företagare, att kommunen,ska arbeta med att skapa förutsättningar för ett enkelt företagande och kunna stötta vid olika tillståndsprocesser med mera.

Den första september i år tillträddes tjänsten som kommunstyrelsens ordförande i Munkedals kommun.
Den första september i år tillträddes tjänsten som kommunstyrelsens ordförande i Munkedals kommun. Foto: Erland Pålsson

Ett exempel på en process som Rungberg initierat är ett nytt handlingsprogram i skolan.

– Handlingsprogrammet för särskilt begåvade barn har tack vare mitt initiativ inarbetats i skolans strategiska plan. Dessa barn och ungdomar och särskilt tjejer går ofta i det tysta och utmanas inte på rätt sätt. Det är ett kompetensslöseri!

Järnväg och besöksnäring

I övrigt jobbar kommunen med den översiktsplan som tar sikte på 2040.

– Vi har ett spännande projekt i en höghastighetsjärnväg mellan Oslo och Göteborg genom Bohuslän. Denna ska byggas på bropelare genom landskapet och finansieringen planeras vara helt utan statliga medel, kort sagt ett nytt sätt att bygga järnväg i Sverige. Vi genomför att digert arbete inom skolan för högre måluppfyllelse där vi ser resultat efter vårterminen 2021. Ett handelsområde som legat i träda i flera år har fått ny energi och nya planer bereds intill E6. Besöksnäringen i kommunen växer så det knakar och den branschen i kommunen har hittat rätt sätt att nischa sig och det är kul att se den utvecklingen.

Gillar träning, hälsa och matlagning

Namn: Christoffer Rungberg (fd Nilsson)

Ålder: 32

Bor: Munkedal

Familj: Make och en Shih- tzu på 3 år

Gör: Kommunstyrelsens ordförande

Intressen: Politik, träning och hälsa, natur, fiske, matlagning

Äter helst: Italienskt

Dricker helst: Kaffe

Motto i livet: Jag gör det jag vill göra! Livet är för kort för att lägga sin tid på saker som man inte gillar.

Artikeltaggar

ModeraternaMunkedalMunkedals kommunPersonporträttPolitikSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.