Hoppa till huvudinnehållet

Snart inleds Bauhaus bygge i Välsviken

Publicerad:
Så här kommer Bauhaus nya varuhus i Välsviken se ut. Det ska öppnas hösten 2023.
Så här kommer Bauhaus nya varuhus i Välsviken se ut. Det ska öppnas hösten 2023. Foto: Illustration: Bauhaus

Byggstarten för Bauhaus varuhus i Välsviken i Karlstad närmar sig. Tidigare i år fälldes all skog på området och nu förbereds bygget.

– Äntligen! Vi räknar med att sätta spaden i marken runt den 1 maj och byggtiden blir cirka 20 månader, säger Bauhaus vd Kenneth Litland.

I april 2020 kunde NWT berätta att den tyska byggvarujätten ska etablera sig i Välsviken. Nu är alla avtalen på plats förutom vem som ska bygga varuhuset och Kenneth Litland som är vd för Bauhaus i Sverige och Norge är nöjd.

– I ungefär 15 år har vi varit intresserade av att öppna i Karlstad och vi har under den tiden tittat på olika lägen, bland annat Bergvik. Till slut blev det Välsviken och tomten där bredvid E18 och dagens handelsområde har ett fantastiskt bra läge.

”Ska bli spännande”

– Det ska bli spännande att öppna ett varuhus där. Det blir runt 13 000 kvadratmeter stort, ungefär som det vi bygger i Växjö. Vi har nyligen sökt bygglov och räknar med att sätta spaden i marken runt den 1 maj och byggtiden blir cirka 20 månader, säger Kenneth Litland.

Tidigare i år fälldes skogen på östsidan om Välsviksleden och till våren inleds varuhusbygget.
Tidigare i år fälldes skogen på östsidan om Välsviksleden och till våren inleds varuhusbygget. Foto: Christer Wik

Eftersom tomten alldeles på östsidan om den stora Välsviksrondellen är bergig blir det mycket sprängning och massorna kommer att gå åt för bygget.

– Varuhuset i Karlstad blir vårt 24:e i Sverige och vi planerar även för att etablera oss i Umeå. Under byggtiden kommer 200-250 personer arbeta på plats med projektet.

Ska ha 150 anställda

– Vi räknar med att öppna varuhuset under hösten 2023 och kommer att anställa cirka 150 personer. Rekryteringen inleds åtta-nio månader förre öppning och personalen kommer att vara på plats två månader innan vi öppnar, säger Kenneth Litland.

Det kan även bli ytterligare en handelsetablering bredvid det nya Bauhausvaruhuset eftersom det finns en byggrätt där. Klart är också, som NWT har berättat tidigare, att det ska byggas en bensinstation på området längs Välsviksleden.

I mars inleds anläggandet av en rondell i korsningen där rampen från E18 möter Välsviksleden. Det ska även byggas en mindre rondell in mot bensinstationen och Bauhaus.

Artikeltaggar

BauhausHandelKenneth LitlandVälsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.