Hoppa till huvudinnehållet

”Allmän förvirring” kring hur bussresenärer skulle testas

Publicerad:
Bussresenärer som skulle till Norge på fredagen fick fylla i papper, för att sedan lämna bussen och i samlad trupp gå mot teststationen strax innanför landsgränsen.
Bussresenärer som skulle till Norge på fredagen fick fylla i papper, för att sedan lämna bussen och i samlad trupp gå mot teststationen strax innanför landsgränsen. Foto: Åsa Asplid

TT rapporterar om länga köer vid Svinesund, men i Värmland ser det annorlunda ut.

Däremot är det kö en bit in i Norge.

– Det verkar råda allmän förvirring om vad de ska göra med passagerare som kommer i buss, säger NWT:s reporter Åsa Asplid på plats.

Det var under torsdagen som det blev känt att Norge nu börjar kräva testning av de som ska in i landet. Vare sig de är vaccinerade eller ej. Det hela infördes vid midnatt mot fredag, vilket under dagen ledde till långa köer i Svinesund.

Längs med E18 ser det däremot annorlunda ut, i alla fall vid 15-tiden på fredagen.

– Det var några enstaka personbilar som passerar, säger Åsa Asplid som befinner sig i Örje på den norska sidan, där inresande testas.

Bussresenärer fick stanna vid tullen för att få besök ombord av polisen, men efter en kvart fick bussen åka vidare in i Norge några hundra meter.

– Här finns ett testcenter. Det är en del långa köer med bilar och man måste ta ett covidtest.

Men hur testerna på en buss med ett 40-tal passagerare skulle gå till var länge oklart, men efter en stund kom beskedet:

– Nu ska resenärer fylla i papper och sedan ska man gå i samlad trupp till teststationen.

Så här såg det ut vid teststationen innan själva testningen tog vid.
Så här såg det ut vid teststationen innan själva testningen tog vid. Foto: Åsa Asplid

En av resenärerna på en av bussarna är Marie Tomason från Katrineholm. Hon ser inga problem med att testas.

– Har de bestämt det så har de, det är inget konstigt.

Testningen vid gränsen har kommit och gått under pandemin och Marie Tomason säger att man vant sig vid att ta test.

– Så man får respektera reglerna och jag har full förståelse för att man måste.

Fyra glada Norgeresenärer, trots nyinför testning vid landsgränsen. Från vänster: Marie Tomason, Ilona Jacob, Ingrid Söderbäck och Karin Lindehult.
Fyra glada Norgeresenärer, trots nyinför testning vid landsgränsen. Från vänster: Marie Tomason, Ilona Jacob, Ingrid Söderbäck och Karin Lindehult. Foto: Åsa Asplid

Vid teststationen fick resenärerna genomgå en topsning i näsan. Därefter väntade en lång sittning i bussen till dess att alla tester checkats av. Dessa visade sig vara negativa för samtliga passagerare, berättar Åsa Asplid.

Gränspendlare är undantagna från testreglerna, vilket NWT berättade under fredagsmorgonen.

Artikeltaggar

CoronavirusetHånNorgeSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.